headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

4 mei 2023

Geschreven door Edward van der Zwaag

Met de officiële opening op zondag 7 mei 2023 voor de deur is er nog veel te doen op en rondom Het Spaarne. De klussen liggen voor het oprapen. Maar een klus moest en zou op tijd geklaard worden en dat is dan ook gelukt. Op 4 mei hing de koperen plaquette weer op dezelfde plaats in de dezelfde sociëteitszaal. Gepoetst door Madelon Meijer die elk jaar een prachtig bos bloemen in de Spaarne kleuren verzorgt.

plaquette

In aanwezigheid van de leden van het dagelijks bestuur richtte voorzitter Paula Knape zich tot de aanwezigen. In haar toespraak stond zij stil bij de Spaarne leden die ons zijn ontvallen tijdens de tweede wereldoorlog en droeg daarbij een gedicht voor van Paula Hagenaars. Na de toespraak werden de bloemen geplaatst bij de plaquette en in de 2 minuten stilte scheen de zon naar binnen en floot een merel. Een prachtig moment om te gedenken dat we leven in vrijheid waar anderen hun leven voor hebben gegeven.

4 mei 2023

Het woord is aan de voorzitter van de KR&ZV Het Spaarne – 14.00 uur – 4 mei 2023

Op een dag als vandaag realiseer je weer goed wat oorlog en beperking van vrijheid betekent. De beelden en berichten uit o.a. Oekraïne, met de president van dit land vandaag in Nederland op bezoek, doen je beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid kan zomaar ineens verdwijnen. Alle inspanningen die overal ter wereld worden ondernomen om vrede te behouden of weer te herstellen zijn en blijven hard nodig. In de Tweede Wereldoorlog hebben verzetsstrijders w.o. ook Spaarne leden, gestreden voor vrijheid. Deze moedige mensen gedenken wij vandaag, samen met alle mensen die overleden zijn en nog steeds slachtoffer zijn van oorlogen.

                Vrede ligt niet zomaar op straat

                Je kunt het niet oprapen

 

                Het is leven zonder angst en geweld

                Vrij kunnen zijn in je doen en laten

 

                Vrijheid is ook kunnen laten zien

                Wie je bent en waar je voor staat

 

                Het is dankbaarheid aan hen

                Die hun leven gaven voor onze vrijheid

 

 

Instagram