De naamgever van Teylers Museum, de Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst, liet zo’n 80 (!) miljoen euro na. Hij stierf in 1778, de eeuw van de Verlichting, waarin kennisoverdracht naar brede lagen van de bevolking centraal stond. Niet alleen pure wetenschap, maar ook vermaak en verwondering waren daarbij belangrijk. Zijn fortuin ging dan ook naar de ‘moderne’ Stichting ter bevordering van kunst en wetenschap en ter aanbieding van de godsdienst. Die meteen voortvarend aan de slag ging.

Binnen enkele jaren kon je aan het Spaarne niet alleen de grootste elektriseermachine ter wereld bekijken, maar ook een echt topje van de Mont Blanc of de zondvloedmens ontmaskeren. En, o ja, en passant werd er ook nog een stapeltje tekeningen van Michelangelo gekocht. Wat gebeurde er allemaal aan het eind van de 18e eeuw aan het Spaarne?

 

Iedereen is op MAANDAG 11 MAART  van harte welkom op de vijfde KiKaRoW-lezing: TEYLERS - 250 JAAR VERLICHTING AAN HET SPAARNE

door Bert Sliggers, wetenschapshistoricus, jarenlang conservator paleontologie en mineralogie van het Teylers en maker van spraakmakende tentoonstellingen zoals De Versierde Mens (Teylers) en Porno op Papier (Museum Meermanno).

 

Kaarten (€10 pp, inclusief koffie/thee) zijn vooraf te bestellen via . Betaling kan op maandag 11 maart aan de zaal. Aanvang lezing: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

 

Meer informatie over Rondje Nederland vind je op www.kikarow.nl

 

Voorafgaand aan de KiKaRoW-lezing wordt in de zaal vanaf 19.15 deel 5 van Typisch Heemstede vertoond.

 

 

Lid worden
Coronaprotocol
Coronaprotocol zeilen
indoor at home

Partners

 

SRD Ambassador banner

 

coffeatworklogo

Vaarverbod?

Instagram