headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Harde en flexibele zolen

Geschreven door IJsbrand van der Bent

Sinds vele jaren alweer zitten er in onze gladde boten Shimano “Swing Type” voetenborden gemonteerd. Dit leidt tot vele jaloerse blikken van roeiers buiten onze vereniging die dit ook wel zouden willen. Je moet er alleen schoenen voor kopen. In het begin waren dat de bekende “Pipo schoenen” met een stijve zool. Later zijn er ook flitsende blauwe en zwarte schoenen gekomen.

De zwarte schoenen zijn flexibele schoenen en de blauwe kun je krijgen in stijf en flexibel. De flexibele schoenen zijn bedoeld voor andere voetenborden dan onze “Swing type” voetenborden. Het verschil zit hem in de positie van het klikblokje onder de schoen. Voor een flexibele schoen moet je het voetenbord eigenlijk wat hoger zetten. Dat is natuurlijk geen doen daar waar de boten door verschillende leden gebruikt worden.

Aan het ontwerpverschil en de effecten daarvan op de voetenbordhoogte kan Het Spaarne niks veranderen. De hoogtes van de voetenborden zijn afgesteld voor de schoenen waar het systeem voor bedoeld is. De schoenen met harde zool zijn ook nog altijd veruit het meest gebruikt. Hier is echter weinig aan te doen behalve leden wijzen op de verschillen en nadrukkelijk aan te raden om schoenen met stijve zool te kopen.

Het bestuur realiseert zich dat de ontstane situatie erg onpraktisch is en voor de leden met flexibele schoenen mogelijk tot een lager roeigenot leidt, wel kunnen we garanderen dat het gebruik van flexibele schoenen net zo veilig is als het gebruik van stijve schoenen: ze gaan even gemakkelijk uit bij omslaan. Voor een uitgebreide uitleg en het kopen van schoenen kijk je hier.

piposchoenen

Instagram