headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Met vaderlands liefde en uit eerbetoon

Op 5 mei 2020 staan we in ons land stil bij het feit dat 75 jaar geleden de 2e WO beëindigd kon worden. De dag daarvoor hangen dit jaar de hele dag de vlaggen halfstok. We herdachten alle slachtoffers uit deze oorlog. Ook op onze KR&ZV Het Spaarne is dit een moment van herdenking.

 

Op 4 mei om 11.30 uur hield voorzitter Dick van der Laan 2 minuten stilte bij de koperen plaquette in de sociëteitszaal. Een delegatie van het bestuur was hierbij aanwezig. Er werd geciteerd uit het jubileumboek Het Spaarne 1885-1985  waarin vermeld dat o.a. lid en coach Jaap Nienhuys als een van de Spaarneleden door de Duitsers om het leven werd gebracht.

 

Voorafgaand aan deze jaarlijkse herdenking zorgt Spaarnelid Madelon Meijer – van Emden er al zo’n 15 jaar voor dat de koperen gedenkplaat wordt opgepoetst en koopt zij een prachtig bos bloemen dat deze dagen voor de plaquette wordt geplaatst. Veel leden komen de sociëteitszaal binnen bij Het Spaarne en weten niet dat deze koperen gedenkplaat een eerbetoon is aan degenen die vielen als slachtoffer van deze oorlog. De oorlog heeft een diepe inslag betekent voor onze vereniging.

 

Na de twee minuten stilte door de aanwezigen besloot Dick van der Laan zijn korte speech met de woorden “Wij staan hier ter herinnering aan de Spaarneleden die ons ontvielen tijdens de afschuwelijke 2e WO. Juist nu, tijdens de crisis van de corona pandemie, een moment om extra te herdenken hoe gelukkig we moeten zijn met de vrijheid waarvoor ook Spaarneleden hun leven hebben moeten geven. Wij staan hier met vaderlands liefde en uit eerbetoon voor hen”.

 

Edward van der Zwaag

 

Citaat uit K.R.& Z.V. Het Spaarne 1885-1985

 

1940 - 1945

De geschiedenis van Het Spaarne leert ons dat de hoogtepunten op wedstrijdgebied pas worden bereikt door de aanwezigheid van een bepaalde figuur, die de wilskracht bezit én het talent om uit het beschikbare roeiersmateriaal goede ploegen samen te stellen en dag in dag uit langs de kant te coachen.

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog waren er veel mensen, die meer tijd hadden dan normaal. Daardoor nam het aantal leden dat op wedstrijden wilde uitkomen toe. Het was Jaap Nienhuys die als hoofdcoach in deze tijd er het beste van moest maken. Hij slaagde wonderwel en het was Nienhuys' verdienste dat in deze jaren een reeks van Head of the River successen werd behaald.

In april 1941 debuteerde Het Spaarne met een tweede divisie acht op de Head of the River. Een record aantal van 16 ploegen deed mee aan deze voor de negende maal verroeide wedstrijd. De Spaarne-acht had al direct succes, want van de tien achten in de tweede divisie bleek de ploeg van Nienhuys ruim de snelste. Het jaar daarop kwam Het Spaarne met één eerste en twee tweede divisie achten op het water. De eerste divisie acht was met een gemiddeld gewicht van 69 kilo in haar divisie verreweg de lichtste. In haar nadeel werkte dan ook de krachtige tegenwind die over het bochtige Amstelwater blies. Daarom koos de Spaarneploeg voor de tactiek van luchtige halen in een hoog tempo. Dit werkte goed en de overwinning werd gepakt, 18 seconden voor nummer twee. Ook in 1943 wist Het Spaarne het kampioenschap van de Amstel te winnen. De laatste wedstrijd vóór het einde van de Tweede Wereldoorlog - de omstandigheden werden steeds moeilijker - was de Head of the River van 1944. Het Spaarne behaalde slechts een vierde plaats. In 1944 werd Jaap Nienhuys, die met zijn 'Headachten' zoveel succes had gehad, door de Duitsers om het leven gebracht. Slechts zeer weinigen wisten dat hij zich ook op een geheel ander terrein verdienstelijk had gemaakt.

 

Instagram