thermometerVeilig roeien van november tot april

Vanaf 1 november is het meestal kouder dan vandaag. Het is eerder donker, de zon staat laag en het water koelt af. Vanwege de zichtbaarheid is het verstandig in een skiff (en als boeg in een meermansboot) lichte of reflecterende kleding te dragen. In het invalidentoilet liggen veiligheidshesjes, die kun je hier voor gebruiken. Ook handig voor de coaches die mee fietsen.  Zie ook de pagina over risico's.

 

Reddingsvesten

Vanaf 1 november is het voor in ieder geval de stuurlieden van gladde meermansboten verplicht een reddingsvest te dragen. In deze periode zullen stuurlieden zich extra warm kleden. Ze hebben over het algemeen meer kleren aan dan de roeiers. Ze lopen daarom extra risico bij het omslaan omdat deze dikke kleding meer water opzuigt. Het is daarom noodzakelijk dat stuurlieden in de wintermaanden een reddingsvest dragen voor hun eigen veiligheid. Die hangen aan de wand in het invalidentoilet. Hang het vest na gebruik weer terug en meldt eventuele tekortkomingen via een schadeformulier. Zie ook de pagina over reddingsvesten.

 

Op het water

Roei niet meer dan twee of drie riemlengtes (max. 25 m)van de kant, zorg dat je stuurboordwal houdt en kijk iedere vierde haal om. Ga niet in je eentje skiffen, zeker niet bij slecht weer. Zie ook de pagina over je plek op het water en omkijken.

 

Vraag en antwoord over veiligheid

De veel gestelde vragen over veiligheid en hun antwoorden lees je hier.

 

Ton Gerlings

Instagram