Roeien is van origine een studentensport. Daarom loopt het roeiseizoen gelijk aan een schooljaar. In september starten wij met een nieuw roeiseizoen. Roeiwedstrijden zijn in leeftijdscategorieën opgezet. Daarom is het belangrijk dat je in de juiste instructiegroep komt. Dan kan jij aan wedstrijden meedoen tegen en met leeftijdsgenoten. Van september tot en met half maart is de voorbereiding op het wedstrijdseizoen dat van maart tot en met juni/juli loopt. Met als afsluiting de junioren EK in juli en het junioren WK begin augustus. Bijna elk jaar gaan er jeugdleden uit de A of B wedstrijdselectie van het Spaarne naar het EK of WK.

tabel-instructie-B

Naast je leeftijd onderscheiden we op het Spaarne, net als in andere sporten, ook het niveau waarop je de roeisport wilt of kunt beoefenen. We gebruiken daarvoor 4 niveaus. Niveau 4 is het startersniveau.

Na verloop van tijd kijken we ook op welk niveau je je verder zou kunnen ontwikkelen. Dit hangt natuurlijk ook van jezelf af. Van je aanleg, van je inzet en vooral ook van hoeveel tijd je in het roeien wilt of kunt steken. Goed leren roeien en deelnemen aan nationale of internationale wedstrijden doe je niet zomaar. Daar is een aantal jaar van intensieve training voor nodig.

Heb je deze ambitie niet, dan zul je in het algemeen op niveau 3 of 4 verder roeien. Je roeit dan 1-2 keer per week en in de winter neem je deel aan indoortrainingen. Verder zoeken we door het jaar heen wedstrijden op dit niveau uit om aan deel te nemen, of we organiseren deze wedstrijden zelf. Daarnaast kun je toertochten maken, aan roeikampen deelnemen of naar andere jeugdevenementen die het Spaarne organiseert.

Heb je talent en wil je je ontwikkelen tot wedstrijdroeier dan kom je in niveau 2 of 1 terecht, waarbij niveau 1 bedoeld is voor onze toptalenten. In de leeftijdsgroepen A en B zit je als toptalent vaak ook in kernploegen van de Koninklijke Nederlandse Roeibond en bereid je je voor op internationale toernooien.

Instructie B1 & B2
B1 en B2 vallen onder de selectiegroep van de wedstrijdafdeling hebben eigen instructietijden.

Instructie B3 & B4

Periode     dag     tijd     soort training

September - oktober   donderdag   17:00 - 18:30   watertraining
September - juli   zaterdag   15:00 - 16:30   watertraining
Oktober - maart   donderdag   17:00 - 18:30   indoor voor de B-groep


B3 en B4 geeft jeugdinstructie in de maand februari, maart en april bij de D/C-instructiegroep. Meer daarover vind je op de pagina Handen aan boord.

Indoor
In het winterseizoen, van oktober tot en met half maart, wordt er indoor training georganiseerd. Onder leiding van ervaren trainers krijg je een conditie- en krachttraining waarbij de nadruk wordt gelegd op roei specifieke oefeningen. Rug -en buikspier oefeningen staan hierbij hoog op de agenda. Voor de jeugd is de indoor verplicht. Alleen met een goede reden kan hiervan vrijstelling verkregen worden. Neem in dat geval contact op met de coördinator. Voor de training wordt een bijdrage gevraagd, de hoogte daarvan staat op de contributiepagina.

Veronique Homs is de coördinator van de B-instructiegroep, zij zijn het aanspreekpunt. Via kan je haar bereiken.

Instagram