headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Schoonmaken van roeiboten: het kan/mag (moet) weer!

We zullen waarschijnlijk nog lange tijd met bepaalde coronamaatregelen te maken hebben, zoals het 1,5 m afstand houden wanneer er niet geroeid of gezeild wordt. Desondanks is het gebruik van de roeivloot nu weer dusdanig intensief dat het schoonmaken van boten hervat wordt. Onze prachtige vloot is in de coronatijd veel van haar glans verloren. Het hervatten van het schoonmaken houdt in dat er weer handdoeken komen te hangen, dat we schoonmaakmiddelen en -spullen gaan bevoorraden en dat we als vanouds, doch op 1,5 m afstand van elkaar, roeiboten weer gaan schoonmaken en afdrogen voordat ze de Loods in gaan. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, kun je je eigen spullen meenemen van huis om mee schoon te maken en af te drogen.

Het is alweer wat langer geleden voor iedereen, dus hoe zit het ook al weer met het schoonmaken? Maar nog belangrijker: hoe zouden we het graag willen zien? Hierna de 'TLC', of te wel 'Tender Love and Care' of te wel 'zorg en liefde' instructies voor een weer blinkende Spaarnevloot! 

  • Afdrogen van de boot na elke training: gebruik hiervoor aanwezige of eigen handdoeken. Haal hele natte handdoeken alvast door de wringer voor de volgende gebruiker voordat je een handdoek terug hangt. Vergeet ook niet de deksels open te maken en ook alle overslagen weer dicht te doen.
  • Slidings schoonmaken na elke training, gelijk na het uitstappen. Dit kan met een borsteltje uit het grijze ladeblok en vervolgens afnemen met een doekje. Mocht je tijdens de eerste paar keren oprijden het gevoel te hebben dat je over een grindpad rijdt, dan is dat waarschijnlijk zo. Misschien doordat op de sliding is gestaan door iemand (anders). Dan is even houden en met een vinger en wat water de slidings (doe gelijk ook wieltjes) schoonmaken voordat je verder roeit het devies.
  • Boten die op de kiel liggen, worden standaard aan de binnenkant schoon en droog gemaakt.
  • Als algemene regel geldt het zo vaak als maar mogelijk het soppen en afspoelen van de binnen en buitenkant van boten. Verwen eens in de zoveel tijd je favoriete boot. Voor het soppen zijn er emmers, schoonmaakmiddel zoals groene zeep beschikbaar (of neem mee van thuis) en er hangt ook een tuinslang om de boot mee af te spoelen. 

En omdat het weer drukker is op het vlot: gun elkaar de tijd en de ruimte om schoon te maken. Wees niet alleen lief voor de boten, maar vooral ook voor elkaar.

Instagram