Roeien is van origine een studentensport. Daarom loopt het roeiseizoen gelijk aan een schooljaar. In september starten wij met een nieuw roeiseizoen. Roeiwedstrijden zijn in leeftijdscategorieën daarom is het belangrijk dat jij in de juiste instructiegroep komt. Dan kan jij aan wedstrijden meedoen tegen en met leeftijdsgenoten. Van september tot en met december is de voorbereiding op het wedstrijdseizoen die weer van januari tot en met juni/juli loopt. Met als afsluiting de jeugd EK in juli en de WK in augustus. Bijna elk jaar gaan er jeugdleden van het Spaarne naar de EK of WK.

tabel-instructie-C

Naast je leeftijd onderscheiden we op het Spaarne, net als in andere sporten, ook het niveau waarop je de roeisport wilt of kunt beoefenen. We gebruiken daarvoor 4 niveaus. Niveau 4 is het startersniveau.

Na verloop van tijd kijken we ook op welk niveau je je verder zou kunnen ontwikkelen. Dit hangt natuurlijk ook van jezelf af. Van je aanleg, van je inzet en vooral ook van hoeveel tijd je in het roeien wilt of kunt steken.

Je roeit in de C-groep 1-2 keer per week en in de winter neem je deel aan de indoortrainingen. Verder zoeken we door het jaar heen wedstrijden op dit niveau uit om aan deel te nemen, of we organiseren deze wedstrijden zelf. Daarnaast kun je toertochten maken, aan roeikampen deelnemen of naar andere jeugdevenementen die het Spaarne organiseert.

In de leeftijdsgroepen C en D is wedstrijdselectie nog niet aan de orde. Hard roeien vraagt nu eenmaal om een zekere lichamelijke ontwikkeling. Als je 11-14 bent ben je meestal nog volop in de groei. Prima om te leren roeien en je conditie alvast op te bouwen. Er zijn ook wedstrijden voor deze leeftijdsgroep. De indeling in de niveaus 1-4 is op deze leeftijd vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat je met jongens en meisjes van vergelijkbaar niveau en ambitie roeit en traint.

Instructie

Periode     dag     tijd     soort training

September - oktober   woensdag   17:00 - 18:30   watertraining
September - juli   zaterdag   13:30 - 15:00   watertraining
Oktober - maart   woensdag   17:00 - 18:30   Indoor voor C en D


C1, C2, C3 en C4 geeft jeugdinstructie in de maand mei, juni en juli bij de basisinstructiegroep. Meer daarover vind je op de pagina Handen aan boord.

Indoor
In het winterseizoen, van oktober tot en met half maart, wordt er indoor training georganiseerd. Onder leiding van ervaren trainers krijg je een conditie- en krachttraining waarbij de nadruk wordt gelegd op roei specifieke oefeningen. Rug -en buikspier oefeningen staan hierbij hoog op de agenda. Voor de C-jeugd is deelname aan de indoor verplicht. Met een goede reden kan hiervan vrijstelling verkregen worden. Neem in dat geval contact op met de coördinator. Voor de training wordt een bijdrage gevraagd, de hoogte daarvan staat op de contributiepagina.
Veronique Homs is de coördinator van de C-instructiegroep, hij is het aanspreekpunt. Via kan je haar bereiken.

Instagram