Al vele jaren organiseert het Spaarne een wekelijkse indoortraining gedurende de donkere winterdagen als er minder op het water kan worden geroeid. Doel van deze trainingen is het op peil brengen en houden van de lichamelijke conditie van de roeiende leden. Alle spiergroepen worden getraind. Ook spiergroepen die minder aan bod lijken te komen tijdens de boottrainingen, zoals de buikspieren, maar die belangrijk zijn voor een goede roeitechniek. In het begin levert dat vaak wat spierpijn op, maar dat gaat weer snel voorbij.

Onder leiding van ervaren sportleraren wordt wekelijks een programma afgedraaid met wisselende aandachtspunten. Basis is een zogenaamde circuit-training waarbij verschillende stations met diverse spiergroeptrainingen worden afgewerkt met vaste werk- en rusttijden. Natuurlijk worden zorgvuldige warming-up en cooling-down oefeningen gedaan om de spieren de kans te geven te wennen aan de inspanningen. 

Er zijn 3 verschillende doelgroepen:

  1. C/D Jeugd, 12 - 14jr. (m/v): woensdag 17:00 - 18:30. Deze indoor is voor jeugdleden zonder of met beperkte roei- & indoorervaring. Het doel is op speelse wijze leren bewegen en ontwikkelen van de spiergroepen noodzakelijk voor de roeibeweging. Overleg met je jeugdcoach of co√∂rdinator voor je eigen leeftijdsgroep of je naar de vroege of latere training gaat. De trainingen zijn op zich hetzelfde maar het is voor de spreiding wel handig dat de jeugdgroep zich over beide blokken verdeelt.
  2. A/B Jeugd. Deze indoor is voor jeugdleden met wat meer ervaring. Hier wordt de basis gelegd voor de (jeugd)wedstrijden in het voorjaar. De training is wat intensiever en gericht op lenigheid, spierontwikkeling en uithoudingsvermogen. Junioren die in de wedstrijdselectie zitten kunnen hier in overleg met hun coach aan deelnemen (naast of in plaats van een krachttraining waar van toepassing).
    A Jeugd, 17 - 18jr (m/v): donderdag 18:150- 19:30.
    B jeugd, 15 - 16jr (m/v): donderdag 17:00 - 18:15.
  3. Veteranen & clubroeiers (m/v): woensdag 18:30 - 20:00 en 20:00 - 21:30. Dit is een gemengde groep volwassenen die zich willen voorbereiden op de lange afstandswedstrijden in het voorjaar, of gewoon hun conditie willen verbeteren om makkelijker te kunnen roeien. Conditie- en krachtopbouw zijn daarbij sleutelwoorden. Natuurlijk zijn er verschillen in leeftijd (30 - 60 jaar) en mogelijkheden, maar er is voor iedereen ruimte om eigen grenzen en kunnen op te zoeken. De circuit-training geeft de mogelijkheid om kracht en uithoudingsvermogen op individueel niveau te ontwikkelen.

De jeugdblokken worden getraind door Raymond Frans. De volwassenen worden getraind door Eva de Jong (woensdag 2e uur) en Raymond Frans (woensdag 1e uur). Beiden hebben vele jaren de wedstrijdroeisport beoefend en hebben zich daarnaast verder verdiept in trainingsleer en sportfysiologie.
Aan de organisatie van deze trainingen zijn voor de vereniging extra kosten verbonden (trainers, zaalhuur). Hiervoor wordt aan de deelnemers een bijdrage gevraagd.