Welkom bij de jeugdafdeling van het Spaarne. Deze site is zodanig opgebouwd dat jij voldoende informatie ontvangt om een beeld te krijgen van de roeisport als je het menu van boven naar beneden doorloopt .

Momenteel roeien er ongeveer 150 jeugdleden in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar bij het Spaarne. Roeien is een technische sport waar plezier centraal staat. Wij vinden het belangrijk dat:

  • Alle jeugd welkom is.
  • Alle jeugd plezier beleeft aan het roeien.
  • Er voor de jeugd op elk niveau voldoende uitdaging geboden wordt.
  • Alle jeugd een opleiding mbt het roeien en de daar- aan verwante zaken ontvangt.

Roeien is een competitieve sport, voor alle jeugdleden zullen er wedstrijden en of evenementen worden bezocht of georganiseerd worden, op hun eigen niveau. Roeien is een teamsport! Je leert roeien in een instructiegroep van je eigen leeftijd (A, B, C of D). Zo leer je gelijk nieuwe vrienden en vriendinnen kennen.

Op het Spaarne zijn er coaches (zie jeugdcoaches) die jeugdleden leren roeien. Deze enthousiaste groep vrijwilligers staat voor alle jeugdleden klaar. Zij doen dit graag, maar verwachten van een jeugdlid ook veel. Wij vinden het belangrijk dat je aanwezig bent op je instructie tijden en bij wedstrijden en evenementen. Wij verwachten ook dat jeugdleden tijdig laten weten als ze niet komen trainen of niet aanwezig kunnen zijn bij een wedstrijd.

Roeien leer je stapsgewijs! Het is best een ingewikkelde sport. Er komen veel uitdagingen bij kijken! Je moet balans kunnen houden (de boot rechtop houden), goed kunnen samenwerken (zien wat degene voor je doet, volgen van de slag). Je moet kunnen zwemmen en geen angst hebben om nat te worden, want (heel) soms sla je om en dan lig je in het water. Omdat roeien een complexe beweging is (bewegen van je armen, benen en rug onafhankelijk van elkaar) maakt dat het best een tijdje duurt (ongeveer twee jaar) voor je echt goed kan roeien. Daarom is het belangrijk dat je zo vaak mogelijk naar je training komt. Dan leer jij het snelst en blijf jij je teamgenoten bij. Voor snel roeien moet je ook sterk zijn. Naast het roeien zelf zijn er vooral in de winter ook andere trainingen om sterker te worden en meer uithoudingsvermogen te krijgen.