headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Shimano roeischoenen

Het Spaarne gebruikt sinds 2014 het ‘swing arm’-voetenbordsysteem van Shimano in het merendeel van de gladde vloot. Dit systeem bestaat uit een koppelelement dat op een schommelend beugeltje zit en schoenen met een stijve zool waaronder een koppelblokje is gemonteerd. Het systeem biedt ten opzichte van traditionele voetenborden behoorlijk wat voordelen. De belangrijkste zijn dat iedereen met passende schoenen kan roeien en dat door de koppeling van de schoen onder de bal van de voet het gebruik van boten door roeiers met grotere lengte- en schoenmaatafwijkingen makkelijker maakt.

Het Spaarne raadt haar leden aan om schoenen met stijve zool – bedoeld voor het swing arm-systeem – te kopen en raadt de ook verkrijgbare schoenen met flexibele zolen nadrukkelijk af. (Waarom een stijve zool?). Het gebruik van de schoenen met flexibele zolen is overigens niet onveilig.

De schoenen met stijve zool zijn verkrijgbaar bij:

  • 4row.com (zoek op shimano; de schoenen waar swing type bij staat zijn met stijve zool). 4row heeft regelmatig voorraad en je kan via hun website bestellen.
  • roeigoed.nl Ze zijn niet te koop via de website, maar (potentieel) te bestellen via e-mail. Ze zijn bij Roeigoed nooit op voorraad en de levertijd is aanzienlijk, omdat ze vanuit het Shimano-warehouse in Japan moeten komen.
  • De tweedehands markt. Hierop worden schoenen aangeboden (wel eerst even inloggen om het aanbod te zien) en je kunt er schoenen te koop zetten

De voetenborden van Shimano zijn in onze boten afgesteld op de schoenen met stijve zolen. Soms, niet altijd, levert dit problemen op bij het gebruik van flexibele schoenen, met name in het geval van grote maten wordt dan de huid van de boot geraakt. Toch kiezen we ervoor de afstelling voor de stijve zolen te handhaven omdat:

  1. Een afstelling voor flexibele zolen het roeien voor leden met stijve zolen moeilijk zo niet onmogelijk maakt
  2. Flexibele schoenen eigenlijk niet bedoeld zijn voor het Swing type systeem

Ondervind je problemen bij het gebruik van flexibele schoenen neem dan contact op met het materiaalcommissariaat. Ga niet verstellen aan de boot.

Instagram