headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

FAQ

 

Hoe kan ik het best de cleat (het koppelblokje) onder mijn schoen monteren?
Smeer een klein beetje vaseline op de schroefdraad van de bouten. Draai daarna beide bouten aan, tot ze wat weerstand krijgen. Vanaf dat moment draai je iedere bout per halve of kwartslag om en om aan. Op deze manier voorkom je valse spanning, waardoor de cleat los kan komen te zitten. Je moet de bout stevig vastdraaien. Zie hiervoor ook de handleiding die bij de schoenen wordt geleverd.

 

Hoe kan ik het best de cleat (het koppelblokje) onder mijn schoenen positioneren?
Dat is afhankelijk van je knieën en enkels. Een goed startpunt is om de cleat zo ver mogelijk naar de neus van de schoen te monteren. Als je merkt dat je te makkelijk bij de catch komt (bijvoorbeeld omdat je erg soepel bent in je heupen en/of enkels), dan kun je - in stapjes van ongeveer een cm - het blokje naar beneden stellen. 

 

Ik heb een beperking in mijn knieën en of enkels. Hoe kan ik de cleat (het koppelblokje) het best onder mijn schoen monteren?
Dat is natuurlijk afhankelijk van de specifieke beperking die je hebt. De cleats hebben een vrije draaiïng van 6° ten opzichte van de stand waarin je de blokjes hebt gemonteerd. Als je merkt dat je meer ruimte naar een kant nodig hebt, kun je het blokje losmaken en onder de schoen iets naar links of naar rechts bijdraaien. Let hierbij op dat een kleine aanpassing op het blokje al een vrij grote aanpassing in de hiel betekent. Maak dus steeds kleine aanpassingen. 

 

Ik ben een boutje kwijt. Waar kan ik een nieuwe kopen?

De bootsman beheert een beperkte voorraad boutjes. Je kunt bij hem een boutje krijgen als je overdag (maandag tot en met donderdag) bij de werkplaats langs gaat. Daarnaast kun je via de webshop van Roeigoed aan boutjes komen.

 

Ik heb sinds de nieuwe voetenborden het idee dat ik niet voorin kom bij het oprijden (mijn knieën zitten in de weg). Wat kan ik doen om dit op te lossen?
Er kunnen twee dingen aan de hand zijn. Ten eerste kan het blokje te laag op de schoen zijn gemonteerd, waardoor de hiel hoger komt dan bij de oude voetenborden. Als het blokje dus nog verder naar de neus van de schoen kan, verstel hem dan eerst voor je wat anders doet.
Als het blokje al helemaal naar de neus gemonteerd is (of de aanpassing van het blokje het gevoel niet helemaal weg neemt), let dan op het volgende. Het Shimano-systeem geeft een vrije draaiïng van de voeten op het voetenbord, terwijl bij de ouderwetse schoenen de voorvoet vast op een plaat gemonteerd zat. Dit laatste zorgt ervoor dat de hiel bij het ouderwetse voetenbord iets naar beneden getrokken werd, waardoor ook wat voorspanning in de kuit ontstaat. Bij het nieuwe systeem moet je dit iets meer zelf doen. De soepeler roeiers gaan dit na een aantal keer varen vanzelf doen, maar de iets minder soepele roeiers zullen er een aantal keren roeien specifiek op moeten letten dat ze hun kuiten / hiel bij het oprijden iets de boot in duwen, waardoor een wat scherpere hoek ontstaat in de enkel en de kuit op wat voorspanning komt te staan. Hierdoor zakken de knieën iets, waardoor het inpikken weer gaat als tevoren.

 

Ik heb het idee dat ik enorm met mijn schouders / bovenrug de haal in ga sinds de nieuwe voetenborden. Wat kan ik doen om dit op te lossen?
Zie het bovenstaande antwoord.

 

Instagram