headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Het voetenbordsysteem

Inleiding
Het Spaarne heeft sinds 2014 de nieuwe voetenborden van Shimano. Deze pagina en de pagina's waarnaar verder verwezen wordt geven informatie over die voetenborden en wat het voor de leden inhoudt. 

 

Waarom is in de ALV van november 2013 besloten de voetenborden te vervangen?

Veiligheid: in de afgelopen jaren is bij Het Spaarne een aantal gevaarlijke situaties ontstaan bij het omslaan door het gebruik van de traditionele voetenborden met schoenen. Bij deze situaties waren de heelstrings aanwezig en goed afgesteld. Toch kwamen de roeiers niet uit hun schoenen. Door buitengewoon gelukkige samenloop van omstandigheden zijn deze gevallen goed afgelopen.

Hygiëne: De traditionele schoenen werden zo intensief gebruikt, dat ze soms hele periodes nat bleven. Daarnaast toonde niet iedereen de discipline om sokken te dragen in de roeischoenen. Een aanzienlijk deel van de schoenen stonk daarom van de bacteriegroei en rotting.

Comfort: Naast bovengenoemd punt over hygiëne, is het bij de traditionele voetenborden een gok of je per ongeluk passende schoenen hebt. Daarnaast bepaalde de mate waarin de schoenen passen ook of de afstelling van de hoogte klopt. Kleinere schoenen staan voor kleinere roeiers afgesteld en grotere schoenen voor grotere roeiers. Het varen met een niet passend paar beperkt daardoor het roeicomfort (denk aan onnodig prikkende slidings bij te grote schoenen of niet helemaal kunnen oprijden bij te kleine schoenen). Daarnaast komt het roeien met een niet-passend paar het contact met de boot niet ten goede.

 

Hoe lossen de nieuwe voetenborden dit op?

Veiligheid: Door een systeem aan te schaffen dat ervoor zorgt dat de schoenen bij omslaan altijd loskomen van de boot. Het voorgestelde systeem is zo gemaakt dat de schoenen bij gewoon roeien niet los kunnen komen, maar bij omslaan als vanzelf losgaan. Voor boten met een voetstuur is een speciaal voetenbord ontwikkeld, dat dezelfde veiligheid en functionaliteit biedt. Deze voetenborden zijn door de internationale roeibond en de KNRB gekeurd en getest op veiligheid en als extreem veilig bevonden.

Hygiëne: Het systeem is gebaseerd op klikpedalen voor fietsen. De schoenen zijn daarmee gescheiden van de boot. Dit zorgt ervoor dat iedereen met zijn eigen schoenen kan roeien. Je hebt dan dus zelf in de hand of je schoenen schoon en droog zijn.

Comfort: Doordat je je eigen schoenen hebt, roei je met een perfect passend paar, die ook nog eens automatisch op de juiste hoogte is afgesteld. Het contact met de boot is met het voorgestelde systeem zeer goed, omdat de schoenen passen en de verbinding met de boot zorgt voor een goed contact met de boot.

 

Wat houdt het systeem in?

Voor de vereniging: De vereniging koopt de aluminium "rekken" waarop de schoenen worden geklikt. Deze vervangen alle voetenborden van de gladde boten die niet voor de opleiding worden gebruikt. De C-boten, wherry's en opleidingsboten behouden dus de traditionele voetenborden. Dit is een aanzienlijke investering, maar ook een zeer duurzame. De verwachte levensduur van de rekken is 25 jaar.

Voor de leden: Ieder lid dat roeit in gladde boten die niet voor de opleiding worden gebruikt, moet een set roeischoenen kopen. Deze worden voor de leden met korting aangeboden. De goedkoopste soort zijn zeer stevige, goede schoenen, waarop gewoon gelopen kan worden. De duurdere modellen zijn stijver, lichter, maar kan niet op gelopen worden. Het klikblokje valt namelijk helemaal weg in de zool. Het is de verwachting van het bestuur dat de schoenen bij normaal gebruik langer dan 10 jaar mee zullen gaan. Dit is aanzienlijk langer dan de levensduur van de huidige schoenen in de voetenborden.
Het Spaarne zal een tweedehands marktje voor de schoenen faciliteren, zodat bijvoorbeeld jeugdleden die uit hun schoenen zijn gegroeid hun schoenen makkelijk kunnen verkopen en leden die stoppen met roeien hun schoenen kunnen doorverkopen aan andere leden. 

Instagram