102937-4O5A0001.jpg
103450-4O5A6588.jpg
104613-IMG_2706 - kopie.jpg
132510-4O5A8877.jpg
150247-4O5A6620.jpg
152135-4O5A6631.jpg
221819-IMG_5000.jpg
previous arrow
next arrow

Materiaalbehandeling

De vereniging beschikt over ruim 110 roeiboten, zeven zeilboten, een reddings- en een instructiebootje, negen ergometers en een aantal krachttoestellen. Dit alles wordt in de vaart gehouden€™ door een professionele bootsman, die onderhoud pleegt en eventuele schades repareert. Daarnaast worden door deze bootsman soms nieuwe boten gebouwd.

 

Reserveren / afschrijven

Het afschrijven of reserveren van het materiaal gebeurt via de computer. Dit afschrijfsysteem maakt het mogelijk om via het internet thuis te reserveren. De reservering wordt  door de roeier op de loods bevestigd voordat er van een boot of ergometer gebruik wordt gemaakt.

Welke boten afgeschreven mogen worden hangt af van het roei- of zeilniveau en wordt vastgelegd door middel van proeven. In het afschrijfsysteem wordt geregistreerd welke proeven je gehaald hebt. Je kunt twee dagen van tevoren een boot reserveren.

 

Roeikleding

In de boot is zacht schoeisel verplicht en ook het prettigste om te dragen. Neem echter geen loopschoenen mee, want deze hebben veelal brede hakken die niet goed op het voetenbord passen. De zogenaamde surfschoentjes of zaalschoenen voldoen nog het best.

 

Als roeikleding wordt een T-shirt of sweatshirt met een donkere roeibroek aanbevolen. Een polyester shirt voldoet beter dan katoen, omdat deze laatste veel vocht opneemt en, zeker met wind, voor een snelle afkoeling van de spieren kan zorgen. Lichtgekleurde bovenkleding is het beste zichtbaar.

 

Vooral in de winter is goede kleding voor roeiers en stuurlieden van groot belang. Het is beter een paar lagen dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld twee shirts met lange mouwen en een jack, dan één dikke laag. Wollen kleding en/of thermokleding met een dun, waterproof jack (niet te wijd, geen insteekzakken) wordt dan aangeraden. Fleece-kleding wordt uitdrukkelijk afgeraden, omdat deze stof water opzuigt. Let op dat de onderrug, hals en polsen goed beschermd zijn.

 

Stuurlieden moeten warm en droog blijven, vooral hoofd (muts!), handen en voeten. In de winter dragen de stuurlieden een reddingvest die te vinden zijn in het toilet op de begane grond.

Het officiële Spaarne-tenue, een zwarte roeibroek gecombineerd met een roodwit shirt (te verkrijgen bij de Spaarne-winkel) is verplicht als namens €˜Het Spaarne deelgenomen wordt aan roeievenementen.

 

Voorbereiding van het materiaal

Kijk voor het uitbrengen van een boot waar de riemen in de loods hangen. Breng eerst de boot naar buiten en haal daarna de riemen op. Bij het inbrengen worden eerst de riemen teruggehangen voordat de boot weer in de loods wordt gelegd.

Riemen in de loods, bolle zijde naar je toe

Boordriemen worden bij voorkeur rechtop tegen de loods aangezet, met het blad omhoog en zo dat ze niet om kunnen waaien.

Boordriemen overeind tegen de loods

Scullriemen mogen niet overeind worden gezet want dan gaan de handvatten kapot.

Het blad is het kwetsbaarste deel van de riem. Draag daarom de riemen met het blad naar voren. Leg ze niet los op het vlot, om schade te voorkomen.

Img46799

 

Instagram