Nieuws

Stuurwiel herenigd met de zeilvloot

Dit stuurwiel, afkomstig van een zeilschip, hing ooit aan dikke lijnen in Heemstede midden in de clubzaal van de Koninklijke Roei- & Zeilvereniging Het Spaarne en was getooid met lampjes (in de vorm van kaarsen) en kapjes van wit/rood geruit katoen. Door de 'jeugd' werd er vaak in gehangen en heerlijk in gezwaaid  wat natuurlijk ten strengste verboden was. Het wiel heeft daarna jaren als blikvanger in het trapgat gehangen. In juni 2024 is het stuurwiel geplaatst op een prominente plek in de loods van de zeillocatie van de Het Spaarne aan de Mooie Nel.

De Valken van Het Spaarne zijn vernoemd naar zeilschepen van de toentertijd beroemde en legendarische rederij F. Laeisz uit Hamburg. Alle zeilschepen van deze rederij hadden een scheepsnaam beginnende met de letter P. Op deze zeilschepen stonden stuurwielen zoals het hier tentoongestelde exemplaar. Daarmee is een direct en historisch verband aantoonbaar tussen de valken en dit stuurwiel. De valkenvloot bestaat uit de Parsival, Palmira, Parma, Passat en de Padua.

De oorspronkelijke zeilschepen met deze namen waren z.g.n. windjammers, gebouwd tussen 1882 en 1926. Ze waren dwars getuigd (ook wel vierkant getuigd genoemd) en gebouwd voor- en ingezet in de salpetervaart op Chili. Salpeter werd gebruikt in de kunstmest-industrie, belangrijk voor de voedselproductie voor de snel in aantal toenemende bevolking in Europa. Vooral zijn deze schepen ook bekend om hun regelmatige en snelle reizen rond Kaap Hoorn, een van de meest beruchte stukken zee ter wereld. Vandaar dat de rederij al snel de bijnaam verwierf van Flying P-line.

Bij navraag is duidelijk geworden dat het houten stuurwiel waarschijnlijk aan het Spaarne is geschonken door oud-lid Frits de Voogt.

Frederik (Frits) de Voogt (21 augustus 1927 – 20 december 2023) was een bekende Nederlands roeier. Hij vertegenwoordigde Nederland eenmaal op de Olympische Spelen maar won bij die gelegenheid geen medaille. (Die kreeg hij pas later als Broeder van de Orde van de Nederlandse Leeuw.) Hij maakte op 24-jarige leeftijd zijn Olympisch debuut op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Hij nam deel bij het roeien aan het onderdeel vier zonder stuurman. Het Nederlandse viertal werd in de eerste ronde vierde (en  laatste) met een tijd van 6.56,9. In de herkansing tegen Italië werd het tweede in 6.50,3 en was zodoende uitgeschakeld.

In zijn actieve tijd was Frits aangesloten bij studentenroeivereniging Laga in Delft en later bij Het Spaarne. Hij was directeur en eigenaar van F. de Voogt International Ships Design and Engineering BV en werd later adviseur van dit bedrijf. Zijn vader was de bekende jachtontwerper Henri Willem de Voogt (1892-1963). Frits de Voogt overleed in 2023 op 96-jarige leeftijd in Heemstede.

 

Instagram