Op drie avonden en één ochtend, in de maanden april tot en met september, geven wij zeilinstructie in Polyvalken. Dat zijn zeer stabiele maar toch redelijk snelle boten. Onze instructeurs zijn ervaren zeilers en mede-Spaarneleden. De minimale leeftijd om aan de instructie mee te mogen doen is 16 jaar. De minimale leeftijd voor de proef is 18 jaar.

 

De instructietijden zijn:

  1. Maandagavond van 18:45 tot donker
  2. Dinsdagavond van 18:45 tot donker
  3. Donderdagochtend van 9:45 tot 13:00 uur
  4. Donderdagavond van 18:45 tot donker

 

In februari beginnen we met een verplichte theorie-instructie waarin de basisprincipes van het zeilen worden uitgelegd. Zie de zeil-agenda voor alle data. Het werkt beter om dit vooraf op een aantal avonden in het verenigingsgebouw uit te leggen dan in de boot. Dan willen we voornamelijk zeilen. De opleiding wordt afgesloten met een proef (Z2/CWO II) waarin jouw bekwaamheid wordt getoetst. Als je de proef haalt mag je de zeilboten in het digitale afschrijfsysteem afschrijven en er zelfstandig mee weg gaan. Dit is het niveau waarop je als schipper tot en met 4 Beaufort met een onervaren bemanning in alle situaties de zeilboot veilig en gecontroleerd kan varen.

 

Je instructeur houdt jouw vorderingen bij met behulp van de CWO vorderingenstaat. Hierop wordt vastgelegd wat je kunt en wat nog oefening behoeft. Het is de bedoeling dat jouw instructeur na iedere zeilles de vorderingenstaat met je doorneemt zodat je de volgende les vanaf dat punt weer verder kunt. De vorderingenstaten worden uitgedeeld tijdens de theorielessen aan het begin van het seizoen en zijn ook op te halen bij de coördinator zeilinstructie. Een afspraak maken daarvoor kan via

 

Bij de CWO zeilscholen gaat men er vanuit dat er ongeveer een volledige lesweek (35-40 uur) nodig is om een CWO niveau te kunnen behalen. Voor CWO II /Z2, twee niveaus, komt dat dus, zonder eerdere zeilervaring, neer op 70-80 uur zeil les. Het spreekt voor zich dat een aangesloten week zeil les efficiënter is dan 2-3 uur per week instructie gedurende gedurende 20 weken in de zomer.

Als basis voor de CWO II opleiding hanteren wij Het Kleine Zeilboek (ISBN 90 240 066 94), het boek is in de meeste boekhandels te koop en natuurlijk ook via de bekende internetboekwinkels. Wil je voor jezelf de theorie wat uitgebreider kunnen doornemen koop dan van dezelfde schrijver Het Zeilboek (ISBN 90 240 066 78).

 

Het is mogelijk om ook gedurende het seizoen te starten. Dat moet wel in overleg met de zeilinstructiecoördinator, omdat een beginnende cursist zo wel het een en ander misloopt. Ben je een ervaren zeiler en lijkt het je leuk zo af en toe eens op de Mooie Nel te gaan zeilen, dan is het mogelijk de Spaarneproef vrijwel direct af te leggen. Neem hiervoor contact op met de zeilinstructiecoördinator:

Instagram