102937-4O5A0001.jpg
103450-4O5A6588.jpg
104613-IMG_2706 - kopie.jpg
132510-4O5A8877.jpg
150247-4O5A6620.jpg
152135-4O5A6631.jpg
221819-IMG_5000.jpg
previous arrow
next arrow

Valkuilen

Roeien kent zijn eigen valkuilen. Er zijn er tientallen te noemen en het is aan de instructeur om je hier doorheen te loodsen. De belangrijkste, vooral met het oog op blessures en de veiligheid, willen we je echter niet onthouden.

 

Kromme polsen

Met kromme polsen wordt bedoeld dat tijdens de haal, als de krachten op de handen en armen het grootst zijn, de pols niet in lijn ligt met de vingers en de elleboog. De hand wijst dus schuin omhoog. Er is kracht nodig om de pols in die stand te houden en dat kan op den duur tot letsel leiden. Kromme polsen zijn het gevolg van het verkeerd vasthouden (te stevig) van de handvatten. Tijdens de haal moeten de handvatten alleen met de vingers contact hebben en niet met de gehele hand(palm). Je moet als het ware '€˜aan je vingers hangen'€™ en niet in de handvatten knijpen.

 

Ingezakte rug

Rechtop zitten is minder ontspannen dan in elkaar gezakt zitten, de onderuitgezakt-op-de-bank-houding. Til zelf op aan je haren en je weet hoe je goed moet zitten, met een licht gebogen, bijna gestrekte rug.

 

Door-je-bankje-trappen

Als tijdens de haal flink met de benen uitgetrapt wordt en de buik- en rugspieren spannen zich onvoldoende aan (of zijn te slap) dan trap je als het ware je achterwerk onder je schouders weg. Hierdoor gaat veel kracht verloren.

 

Rug opzwaaien

Het omgekeerde van door-je-bankje-trappen. In plaats van je rug ingebogen te houden tijdens de beentrap, wordt de rug al (vroegtijdig) naar achter bewogen. Dit heeft weer andere gevolgen, zoals het '€˜diepen'€™.

 

Diepen

Het te diep door het water halen van de bladen. De bovenzijde van het blad moet tijdens de haal iets onder het wateroppervlak blijven. Door de rug vroegtijdig op te zwaaien, komen de armen en handen mee omhoog en daarmee het blad naar beneden.

 

Te laat draaien van de bladen

De bladen moeten rustig gedraaid worden, waarbij begonnen wordt als de handen tijdens het oprijden boven de knieën komen. Als de bladen pas laat gedraaid worden, net voor de inpik is de kans aanwezig dat ze niet vertikaal het water in gaan. Als het blad vervolgens iets schuin blijft staan tijdens de haal, wordt het onderwater getrokken, het zogenaamde snoeken. Snoeken is de nummer 1 oorzaak van omslaan met een skiff.

Instagram