Logo Hollandia AegonAfgelopen weekeinde was het NK Klein; een wedstrijd waar om het Nederlands Kampioenschap werd gestreden in de kleine nummers (skiff en twee-zonder stuurman).
Het Spaarne deed mee in het J18- en J16-veld.
 
In het J18-veld waren maar liefst 54 inschrijvingen; om mee te doen aan de kwartfinales moest iedereen op vrijdagavond een timetrial varen. Olav Molenaar, Noud Scholten, Gijs Schwarz, Thomas Bierman en Daan van de Biezen deden hier hun best; Olav, Noud en Gijs gingen door en Thomas en Daan haalden de laatste 24 niet.
 
Via de kwart- en halve finales bereikten Olav en Noud de A-finale en Gijs de B-finale. Gijs kwam misschien voorzicht uit de startblokken en behaalde in de B-finale een nette 3e plaats. In de A-finale zou het duel om de eerste plaats gaan tussen Olav en Gert-Jan van Doorn (Die Leyhte). Dat stond vast. En het weer met een race met een apotheose die je niet vaak als toeschouwer meemaakt. Olav nam wel bewust direct de leiding en hield deze 1500 meter vast. Toen Gert-Jan zijn eindsprint inzette moest Olav op zo'n 300 meter voor de finish capituleren. Het ging niet meer. Een tweede plaats bleek het hoogst haalbare. Een forse teleurstelling voor hem, zoals ook was te lezen in het Haarlems Dagblad van 24 april.
 
En Noud Scholten dan? Hij ging de eerste 500 meter goed van start en lag toen tweede. Het roeigeweld van de anderen kon hij in de andere 1500 meter niet bolwerken. Eervol werd hij zesde.
 
Joost Schwarz, die op de ergometerwedstrijden had laten zien dat hij bij de top van dit veld hoort, liep op een haar na (0,2 seconden) de strijd om de A- en B-finale mis.
Met verve streed hij in de C-finale: als een diesel stoomde hij op vanuit achterin het veld naar voren, Helaas was de afstand met de uiteindelijke winnaar (Bauke Hoekstra van Willem III) toch te groot. Met een keurig nette tweede plaats, ruim voor nummer 3, sloot hij de wedstrijd af.
 
In de komende Loods meer hierover.

 

Instagram