logo nk indoor 2017Het NKIR (ergometer wedstrijd over 2 km) is bij de wedstrijdjeugd een verplicht nummer. Niemand vindt het echt leuk, want het heeft met “echt” roeien niet zo veel uitstaande. Het is puur afzien: een test van kracht en conditie (i.e. vermogen) over 2 km. Als je groot en sterk bent (veel spiermassa) en goed getraind dan ga je per definitie (veel) harder dan iemand die net zo goed getraind maar kleiner is en minder spiermassa heeft. Waar maar mee gezegd is dat goede ergometer tijden niet zonder meer snelle tijden op het water beloven. Daar komt veel meer bij kijken.

 

Maar het is een meetmoment bij de KNRB voor eventuele selectie. Dus praktisch alle wedstrijdroeiende jeugd doet daarom mee aan de NKIR. Zo ook de wedstrijdjeugd van Het Spaarne (op een paar uitzonderingen na). Iedereen presteerde daar naar behoren door zijn of haar streeftijd (de tijd die je op moet geven bij inschrijving) te halen of soms zelfs te verbeteren. Bijvoorbeeld Pleun van der Leeuw werd zevende bij de M16 (73 deelneemsters) door haar streeftijd met liefst 10 seconden te verbeteren (NKIR tijd 7:41). En, zoals bij de Tromp boat race (J18), de Nov4-en (J16 en J18) en de Hel (J18), waren de eerste twee plekken (nu) in het J16 veld (100 deelnemers) weer voor Het Spaarne, namelijk voor Wietse Morreau (6:24) en Joost Schwarz (6:27).

 

En dan natuurlijk speciale aandacht voor onze enige veteraan, die meedeed: Arold de Vries. Na zijn 3-e plaats bij de Hel van ’t Noorden bewees hij met z’n snelste tijd (6:36) bij de NKIR van alle Nederlandse deelnemers in het M50+ veld dat hij zowel goed kan ergometeren als goed kan roeien.

Instagram