logo wk 2108 plovdivDat het en zware race zou worden, misschien wel de mooiste race van alle finales, stond vooraf vast. Australië was huizenhoog favoriet. En toch. Op NLroei viel het volgende te lezen: "Net als Emke denkt ook Schwarz dat er in de finale nog meer te halen valt en hintte zelfs op een mogelijke titel. “Ik denk dat niemand onverslaanbaar is, ook Australië niet. Als je vaker tegen elkaar racet weet je waar ieders sterke maar ook mindere punten zitten. Als we zaterdag iets dichterbij liggen en dan weer hetzelfde roeien als nu op het eind vinden, moet het zeker mogelijk zijn hen te verslaan. We gaan er in elk geval zeker voor.”
 
En de finale werd spannend. In de eerste 500 meter ging de ploeg mee met Australië en Roemenië, Italië en Groot-Brittannië waren nog geen gevaar. In de 2e 500 meter liet Australië zien dat zij koersten voor prolongatie van hun wereldtitle: in een hoog baantempo van 42 halen per minuut (!) pakten zij op dat moment een ruimte voorsprong. Bram c.s. lagen nog op medaillekoers.In de 3e 500 meter wisselen ploegen van plaats. Roemenië viel af, Groot-Brittannië en de Italianen gingen het duel aan om de plaatsen 2 en 3. Nederland lag 4e.
 
Het laatste deel tot de finish werd ongemeen spannend. Australië dacht goud te hebben maar moest toezien hoe de Italianen in een geweldige eindsprint meer wilden dan zilver. Dat lukte hen net niet. Bram en zijn ploeg hebben woord gehouden, streden voor een medaille maar moesten nu anderen voor laten gaan naar het erepodium. De uitslag: 1 Australië. 2 Italië, 3 Groot-Brittannië.
 
Op www.nlroei.nl en www.worldrowing.com is meer te lezen of dit wereldkampioenschap.
 
In de komende Loods volgt een terugblik op dit WK voor senioren.

 

Instagram