headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

De DIYR: Successen en heel veel plezier voor de jeugd op de bosbaan

Wie dit weekeinde op de bosbaan het gebied tussen onze beide botenwagens bekeek, zal gezien hebben dat dit nog het meest leek op een kruising tussen een mierenhoop en een bouwterrein. Er werd op- of afgeriggerd, voorbesproken, gespannen in de verte gekeken en gezellig gechilled met de andere roeiers. Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd waren aanwezig.

En een mooie wedstrijd werd het ook. Met een recordaantal van 45 ingeschreven Spaarne ploegen was de eerste editie van de Dutch International Youth Regatta (DIYR) voor ons zelfs al voor de eerste start een doorslaand succes. Ook de organisatie zelf zal tevreden zijn. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en met bijna 600 inschrijvingen werden alle verwachtingen overtroffen.

Het leuke van deze wedstrijd is dat het een evenement is voor alle roeiende jeugd. Vrijwel al onze roeiers, wedstrijd-, regio en instructie, hebben dan ook deelgenomen. Naast de roeiers waren er ook volop Spaarne vrijwilligers actief, zo zit Elena van der Hoorn in de organisatie en maakte Veronique Homs haar debuut als kamprechter. Ook stonden er overal ouders langs de kant om als geaccrediteerde vrijwilliger hand- en spandiensten te verrichten.

Omdat de DIYR een wedstrijd voor alle soorten jeugdroeiers is, zijn er twee verschillende disciplines. De wedstrijdroeiers varen de gebruikelijke 2000 meter. Voor de andere roeiers is er sprake van een zogenaamde 'broken 2K'. Ze varen dan de eerste 1000m van de baan als wedstrijd waarna er rustig tot de laatste 500m gevaren wordt. Hier wordt dan opnieuw gestart voor een 500m. In combinatie met de voorwedstrijden in de 2K velden leverde dat ons ongeveer 90 starts op, teveel om op te noemen dus. We noemen hieronder dan ook alleen de hoogtepunten

Zaterdag:

Op zaterdag wisten Julia en Kika hun heat in de M16 2x broken 2K te winnen, datzelfde deed Teuntje (in combinatie met Naarden) met haar 2000m wedstrijd. Robbe finishte als 2e in de J18 1x, alhoewel hij net niet wist te winnen plaatste hij zich hiermee wel voor de Coupe de la Jeunesse. Ook Maxim roeide in dit sterk bezette veld, hij miste net de finale maar won vervolgens wel de b-finale.

Een mooie zege was er ook voor Roef en Quinten die met een forse voorsprong over de streep kwamen in de J16 2x. Iets spannender was het in de J18 4- maar hier wist Rombout (in combinatie) uiteindelijk ook comfortabel te winnen. Amély en Luna hadden ook een goede dag. Alhoewel zij nog M16 zijn startten zij in het M18 2x veld om de zichzelf voor de Coupe de la Jeunesse te kwalificeren. Met een prachtige tweede plaats zijn zij in die opzet ruimschoots geslaagd.

Voor de meeste deelnemers van de broken 2K – sommigen pas in april van dit jaar begonnen met roeien – was meedoen belangrijker dan winnen. Vanwege corona zijn er de afgelopen 1,5 jaar alleen maar wedstrijdjes op de eigen vereniging geweest. Hun eerste echte wedstrijd was dus meteen op de bosbaan! Een belevenis op zich om op de bosbaan te roeien, alle wedstrijden voorbij te zien varen, de startprocedure en de kamprechters mee te maken en te ervaren hoe zwaar zo’n wedstrijd eigenlijk is…. Hoe insprirerend is het dan om jouw voorbeelden – de oudere (wedstrijd)jeugd – van zo dichtbij op zo’n wedstrijddag mee te maken en je voor te stellen dat jij dat over 1 of 2 jaar bent!

De quote van de dag was voor Nike, het viel al op dat zij in hun M16 2x broken 2K een stuk hoger waren geëindigd in de 500m dan in de 1000m. Haar reactie (lachend): “Ja, ik was ineens helemaal mijn riem kwijt.” Gezien de goede 500m heeft ze hem toch weer terug gevonden!

Zondag:

Teuntje ging zondag vrolijk verder waar ze zaterdag gebleven was. Het publiek was hier de grote verliezer want vanaf de eerste haal liet ze er geen enkele twijfel over bestaan wie er zou gaan winnen. Wie ook op herhaling gingen waren Kika en Julia, samen met Maartje, Mirthe en Zoë (stuur) wonnen zij de M16 4* broken 2K. Hoe leuk was dat want ze kregen de medailles omgehangen door niemand minder dan Maarten Hurkmans en Simon van Dorp uit de Holland 8+! Met een knipoog naar laatstgenoemde Holland 8+ noemt de combinatie 8+ van Rombout en Tim zich op instagram de 'lil.holland8'. Deze naam is niet geheel onterecht want zij plaatsten zich dit weekeinde voor de Coupe de la Jeunesse en mogen de bladen dan ook rood-wit-blauw gaan verven. Daarnaast wisten ze ook voor het eerst onder de zes minuten te varen, een belangrijke mijlpaal in het leven van een roeier. Wie zich, nogmaals, kwalificeerden waren Luna en Amély, ditmaal in de 4x- in combinatie met die Leythe. Een resultaat waar de meiden, terecht, zeer trots op waren.

Een knappe tweede plaats werd behaald door de J14 C4* op de broken 2K. Ondanks de zaterdag gebroken arm van Adam Shaw, konden Floris, Luca en Yuup uit de basisinstructiegroep van april met invaller Arend en stuurman Adam Achten in de Witte de With met veel power deze prestatie neerzetten. De andere ploeg uit de basisinstructie had minder geluk. Bram en Hidde en stuurvrouw Louisa (die vanwege ook al een gebroken arm niet zelf kon roeien) hadden in de Mix12 C4* combinatie met DDS erg veel last van snoeken en kwamen zelfs helemaal stil te liggen toen de boeg van DDS een riem in zijn gezicht kreeg. Louisa na afloop: “Alles wat mis kon gaan ging mis, maar toch heb ik een heel leuke dag gehad!”

De klapper op de vuurpijl was voor de J16 8+. Na een spannende strijd met aartsrivaal Willem III, waarbij de ploegen tot de 1500 nooit verder dan een halve lengte uit elkaar lagen, zorgde een verwoestende eindsprint ervoor dat de grootste beker van de dag mee naar Heemstede (en stuur Zoë het water in) mocht.

BBQ

Na al deze wedstrijden reden we tevreden en met volle botenwagens weer snel terug naar Heemstede, waar een geweldige afsluitende BBQ was georganiseerd door vier ouders en de JECOM. Met inspirerende woorden van voorzitter Dick werden alle vrijwilligers, coaches en winnaars nog eens extra in het zonnetje gezet en kon het feest beginnen.

DIYR 2021 1

Instagram