headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Het Spaarne op de Coupe de la Jeunesse

Maar liefst zes van onze roeisters en roeiers kwamen dit weekeinde voor Nederland uit op de Coupe de la Jeunesse. Luna Kuiper en Amély Carrière roeiden in de 4x-, Rombout Jansen en Tim Jordan in de 8+, Robbe Mourits in de skiff en Teuntje Mollee was mee als reserve.
Het was trouwens nog even spannend of de wedstrijd überhaupt door zou gaan, de organisatie moest alle zeilen bijzetten om het evenement, binnen de nationale en internationale Covid richtlijnen, doorgang te laten vinden. Gelukkig is dit uiteindelijk gelukt en werden de richtlijnen op een prettige en vriendelijke wijze toegepast waardoor het kon gaan om waar de Coupe voor bedoeld is. Jonge atleten een eerste ervaring met internationale races geven. Een weekeinde waar ze leren om voor het eerst in het nationale team te roeien en kennis maken met de uitdagingen en verbroedering die bij de internationale topsport horen. Alles was nieuw, met alle landen samen in een groot hotel, vreemd eten, de opening met het Europese volkslied, Italiaanse en Poolse vrienden maken en natuurlijk kleding ruilen!

En racen dat hebben onze atleten gedaan. Teuntje leidde het weekeinde op vrijdag op prachtige wijze in door de skiffwedstrijd voor reserves overtuigend en in een snelle tijd te winnen. Deze race viel samen met de openingsceremonie waarna ze voor een volgepakte tribune de prijs voor de overwinning en het gejuich van de hele equipe in ontvangst mocht nemen.
Op zaterdag won Robbe overtuigend zijn voorwedstrijd, helaas voelde hij zich in de finale niet goed en greep hij naast de medailles. Op zondag maakte hij dit echter ruimschoots goed door knap het zilver te pakken.
De Meiden uit de dubbelvier behaalden op zaterdag een prachtige bronzen medaille. Een prestatie waar deze nog jonge meiden heel trots op mogen zijn en veel inspiratie en vertrouwen uit kunnen putten. De zondag begon voor hen met een tegenslag, helaas was Luna 's ochtends heel misselijk en kon ze niet starten waardoor ze moest worden vervangen door Teuntje. Heel vervelend voor Luna en spannend voor de rest van de ploeg. Gelukkig gingen ze ook in deze samenstelling weer goed en behaalden ze een zilveren medaille. Luna voelde zich ondertussen wat beter, was gebleven om haar ploeggenoten aan te moedigen en liet na afloop zien het uit het juiste sporthout gesneden te zijn. Ze rende naar de meiden om ze de vlag voor de victory ceremonie te overhandigen waarna een stevige knuffelpartij volgde. Een emotioneel moment, ook voor de fans en ondergetekende...
Tim en Rombout hadden helaas geen voorwedstrijd in hun veld. Dit is altijd lastig voor een jonge ploeg omdat alles dan in één keer goed moet gaan. Op zaterdag lukte dat niet helemaal en keken  ze al vroeg tegen een achterstand aan. Gevolg was dat ze de aansluiting verloren en uiteindelijk, teleurgesteld, 4e werden. De coaches pakten dit echter heel goed op en voor de zondag was de doelstelling om wel direct met het veld mee te gaan. Dit deden de jongens fantastisch en ze lagen dan ook lang op de kansrijke 2e en 3e plek. Helaas bleven de medailles dit jaar nog uit handen van deze jonge ploeg. Ze werden net als zaterdag 4e, maar nu wel met een trots gevoel omdat ze hun beste roeien hebben laten zien.

Terugkijkend was het een supermooi weekeinde waar onze roeisters en roeiers hebben laten zien dit hoge niveau prima aan te kunnen. Dat is leuk voor hen maar zeker ook van de coaches die zien dat al hun plannen en het harde werk zich uitbetalen. We kijken dan ook met smart uit naar het komende seizoen. Zie ook de bijgevoegde foto van onze trotse Elena, Daniël en Walter die er in Linz bij waren. Maar ook al die coaches die niet op de foto staan, Thomas, Helena, Niels, Derk en Theo delen natuurlijk in deze successen. Datzelfde geldt voor Theo (die Leythe), Willem (Willem 3) en Lois (Skøll) die ook bij de ploegen betrokken waren.

Instagram