Bekende schilders

"Voor ons ligt een prachtige houten C2, waar Elmer vele uren arbeid in heeft gestoken.
Het is een  kunstwerk geworden. De moeite waard om in detail te  bekijken. Wij mogen wat dat betreft trots zijn dat wij zo’n vakman, in onze vereniging hebben. 
Deze C2 zal ongetwijfeld veel gebruikt worden, niet alleen door de groep Aangepaste Roeiers, maar ook door de overige leden van de vereniging.
Degene, naar wie deze boot vernoemd gaat worden, is een  kunstenaar op een ander gebied, namelijk een belangrijke 19e eeuwse kunstschilder van de Haagse School.
Al op 12-jarige leeftijd werd zijn tekentalent  ontdekt en mocht hij lessen volgen aan de Haagse Academie. Daarna maakte hij zijn opleiding af in Antwerpen.
Terug in Den Haag kreeg hij al snel een grote opdracht binnen van het Koninklijk Huis om hun voorouders te schilderen. Met het verdiende geld ging hij met zijn jongere broer een lange studiereis door Europa maken, totdat het geld op was.
Het avontuur bleef kriebelen, want omstreeks zijn 28e jaar vertrok hij naar Parijs om het geluk daar te beproeven. Hij maakte hier een belangrijke ontwikkeling door. In zijn persoonlijk leven veranderde het een en ander. Hij trouwde en kreeg  kinderen.  

Daarnaast werd hij van portretschilder, een landschapsschilder. Het was een geheel nieuwe schildersstijl, die hij introduceerde. Hij schilderde de sobere werkelijkheid.
Men vond hem in die tijd nogal een progressieve kunstenaar.

Zijn zwaarbewolkte grijze luchten werden beroemd. Internationaal kreeg hij groot succes. Hij verkocht veel werk aan geëmigreerde Hollanders in Amerika, die zich met weemoed de prachtige Hollandse luchten herinnerden. Ook schilderde hij vaak platbodems. Het Teylers museum bezit zo’n schilderij.

In Nederland kreeg hij eigenlijk pas op latere leeftijd bekendheid, doordat hij zo lang in het buitenland had gewoond.
Op het hoogtepunt van zijn roem stierf hij. Dat was  in 1899, op 61- jarige leeftijd.

Ook het plein, waar onze roei- en zeilvereniging ‘Het Spaarne’ is gevestigd, gelegen in de Schilderswijk, is naar deze beroemde schilder vernoemd.

Bij deze doop ik je: Jacob Maris
Behouden vaart…."

Nancy Holster
Instagram