Schoolwedstrijden

 

Uit de Loods van 23 juli 1960:

 

Als men u zou vragen wanneer de eerste schoolwedstrijden op onze vereniging werden gehouden zoudt u wellicht naar het programma van 1959 grijpen om daar op blz. 3 een overzicht aan te treffen van het aantal ingeschreven ploegen per jaar, dat met 1949 aanvangt. Als u daaruit zou concluderen, dat de school­wedstrijden dus van 1949 dateren, zoudt u zich lelijk vergissen, want het bedoelde overzicht gaat niet verder terug omdat .... het papier niet breder is!

1943 is echter het geboortejaar van de schoolwedstrijden. Midden in de oorlogstijd belastte de toen 15-jarige initiatiefneemster Ine Molijn zich, na toestemming van het bestuur, met de organisatie.
De kaft van het eerste, met de hand geschreven programma, dat haar vader, erelid de heer L. Molijn, ter inzage verstrekte,
vermeldt: "Schooloefenwedstrijden op het Zuider­Buitenspaarne op zondag 21 november 1943".

Het aantal ploegen was nog gering, slechts 13, t.w. 4 dames-en 4 heren-Vieren (in de Tromp en de -oude -Ripperda) en 5 dames­skifs, zodat het gehele programma op één zondagmorgen kon worden afgewerkt.
VWij herinneren ons nog, dat na afloop de heer Peereboom z.g. zich in een gloedvolle speech tot de jeugdige deelnemers ricbtte, terwijl mej. G. Knuyt een beschouwing over het damesroeien gaf.

Daar de schoolwedstrijden zich inmiddels zodanig hebben ontwikkeld, dat zij een levens­belang voor onze vereniging zijn geworden en niet meer zijn weg te denken van de jaarlijkse roei-agenda, leek het ons interessant, in dit jubileumnummer hun ontstaan in het juiste licht te plaatsen.

1958 Schoolwedstrijden

Instagram