Het Spaarne topclub voor dames

 

Het Spaarne was rond de jaren 50 een Topclub voor het Damesroeien. Reeds op 27 februari 1909 werd een verzoek tot het toelaten van dames gericht aan het bestuur. Echter op 12 maart dat jaar werd dat al ingetrokken. Er waren 22 tegenstemmers. In art. II van het HHR stond: Dames kunnen niet als werkend lid dezer Vereeniging worden toegelaten. Dames kunnen wel geïntroduceerd worden. In 1916 is het dan eindelijk zover: Het Spaarne laat dames toe. En dat terwijl Hollandia al in 1914 en de Koninklijke in 1915 Dames wedstrijden organiseerde. In 1917 werd de Nederlandse Roeibond opgericht.


In 1950 wonnen de Spaarne Dames maar liefst 11 medailles. Geen vereniging in Nederland had er meer. De tweede plaats was voor de Hunze dames met 7 eerste prijzen. Tellen we Jeugd, Veteranen en Heren erbij dan tellen we 24,5 blikken* voor het Spaarne, die daarmee een tweede plaats bezette achter Njord. Een Spaarne Dames vier werd uitgezonden naar Parijs en won daar glorieus!

 

In 1951 wonnen de Spaarne dames 13 eerste prijzen, waaronder het Nationaal Kampioenschap en de Proloog van de Europese kampioenschappen. Zij werden dus eigenlijk officieus Europees Kampioen! En ook weer de beste damesclub van Nederland, wederom gevolgd door De Hunze. In 1954 waren pas de eerste Dames EK in Amsterdam en een Spaarne Dames Acht won brons op de Bosbaan. Zie foto onder.

Door combinaties van Carel Wilbrenninck moest de vereniging blikken delen.

 

De finale van de Acht werd een grandioze apotheose van drie prachtige roeidagen op de Bosbaan, die ongekende menigten toeschouwers trokken. V.l.n.r. Rusland (Europees kampioen), Roemenië (2e) en Nederland (3e).

1954 0822 1e EK Dames Bosbaan Spaarne8 brons

Instagram