WherrywedstrijdenEen aantal roeiers heeft de afgelopen weken gezien hoe Bram Hengeveld en ik de Dorus Rijkers uit de loods rolde en met hulp van die ‘kijkers’ in het water schoof.

Waarom deze inspanningen?  Om ons voor te bereiden op de jaarlijkse zeilwherrywedstrijden op de Spiegelplas (bij Nederhorst den Bergh) die traditioneel op Hemelvaartsdag worden gehouden.

 

‘Opa Dorus’ is een bijzondere boot die om een speciale roei- en zeilaanpak vraagt. Om die reden is het oefenen vooraf geen overbodige luxe. Het was trouwens wel een ‘luxe’ om de boot met de Catrinus naar de Molenplas te kunnen slepen. Dat scheelt op zijn minst 40 minuten zwaar roeiwerk. Voor alle duidelijkheid, voor mij op de stuurstoel met zachte kussens is dat geen punt, doch voor Bram, degene die met zware houten riemen de boot vooruit moet zien te krijgen, is het een ander verhaal.
Ons oefenen met het zeilen in deze boot, met name de overstag en de gijp die beide een aparte aanpak vergen, ging steeds gesmeerder.

 

Na onze laatste oefensessie had Elmer een verrassing voor ons. Hij vond de buitenkant van de boot er wat schraaltjes uitzien en stelde voor om deze nog vóór onze wedstrijden te behandelen. Als Elmer het heeft over ‘behandelen’ kun je ervan op aan dat alles in de oude staat wordt hersteld. Een feest om te zien!
Medewerking van de toercommissie en de materiaalcommissie was eveneens zo gepiept. Onze voorbereiding kon niet beter, we moesten nu alleen nog laten zien wat we waard waren….

 

Dan de ‘dag van de waarheid’.
De weersvoorspelling gaf voor de ochtend een Bft 2 aan en voor de middag een Bft 3. In gedachten zag ik ons al eindeloos dobberen, doch het pakte gelukkig een stuk positiever uit, zowel de Bft 2 als de Bft 3 werden een dikke Bft 2 en 3. In de ochtend waren er 5 wedstrijden en na de lunch nog eens 5. We lagen in een veld van 13 boten en het is knap lastig om tussen al dat gedrang bij de startlijn een goede positie te vinden. We deden het echter lang niet gek en hielden onze naaste concurrenten, Philip Drontmann en Maarten Groot, goed in de gaten. Na de ochtendwedstrijden lagen we op de 2de plaats en die plek hebben we ook tijdens de wedstrijden in de middag weten te behouden. Philip werd 1ste en Maarten 3de.


Voor ons is de 2de plek een mooi resultaat. Bram heeft hierbij het zware werk moeten verrichten. En dat gold niet alleen het zware roeien tegen de wind en tegen de stroming in om op een goede positie te komen voor de start. Nee, tijdens het zeilen was hij ook degene die de schoot voerde en, bijna opgevouwen, tegen de mast zijn ‘zitplaats’ had. We hebben een oergezellige, zonnige en soms ook heel spannende (voor Bram inspannende) dag beleefd. Tot onze verrassing kwam ook onze leermeester, Freek de Jong, aan het eind van de middag nog even langs. Hij, noch zijn dochter Paulien, deden dit jaar mee, doch volgend jaar zijn ook zij weer van de partij, verzekerde Freek.

 

Wie gaat de uitdaging aan en neemt volgend jaar het stuurtouw en de schoot van deze bijzondere roei- en zeilboot van ons over? Als de loods bij de Mooie Nel gereed is, verhuist de Dorus Rijkers van Heemstede naar die locatie. De Mooie Nel is prachtige plas om met deze boot te zeilen. Dus, als je een goede balans hebt en je hebt het echte zeilgevoel, dan wordt dit je kans.

Instagram