de hoopZustervereniging De Hoop had Het Spaarne uitgenodigd om mee te doen aan hun onderlinge zeil wedstrijden ”Copa de Hoop”. De Hoop heeft sinds een paar jaar een aantal polyvalken in haar bezit en probeert, net als Het Spaarne, het zeilen in open boten in haar vereniging te stimuleren en van de grond te krijgen. 


Met het devies ‘Des te meer boten op het water des te leuker het is’, hadden ze de Koninklijke Muiden en Het Spaarne uitgenodigd om deel te nemen. Afgelopen zaterdag trokken 2 Spaarne-teams van 3 zeilers naar de Vinkeveense plassen. Was er op het Spaarne nog een kleine rimpeling waarneembaar, op de Vinkeveense plassen was het water spiegelglad. Na de palaver werd er toch optimistisch vertrokken, een 10 tal teams ging de strijd aan. Het is niet eenvoudig om met zo weinig wind te varen, goed opletten en alert blijven om elk zuchtje op te merken en op te vangen. Bart onze stuur deed dat prima. Om het schip zo goed mogelijk te trimmen gingen Annemarie en ik  zover mogelijk voorin zitten en lieten we het schip licht hellen naar lij. Het gevolg was echter dat er langzaam water door de slecht sluitende zelflozers naar binnen begon te lopen. Het bleef maar komen, zodat na verloop van tijd een hele bak water aan boord was en al die massa remt af. Er bleef niets anders over dan hozen en blijven hozen. Het hielp de boot werd weer wat lichter en er kwam weer iets meer snelheid in.

 

Na bijna 3 uur varen was de finish in zicht. De boot van Bert van de Berg (de Hoop zeiler) ging als eerste over de lijn. Maar op plaats 2 en 3 de twee Spaarne boten. Lang leek het alsof wij als 2e over de lijn zouden gaan, maar Alex profiteerde van een zuchtje wind en wist tergend langzaam zijn puntje net een paar seconden eerder over de lijn te laten gaan. Eenmaal terug in de haven voldoende stof om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Ondanks de weinige wind toch een heerlijke dag op het water.

 

Aanstaand weekend (8/9 september) kan je ook deelnemen aan de onderlinge wedstrijden tussen de zeilvenigingen op de Mooie Nel. Zaterdagmiddag 8 september is er een wedstrijd en zondag 9 september zijn er 2 wedstrijden (je kan 1 of beide dagen deelnemen). Opgeven kan hier.

 

Heb je geen zin in een wedstrijdje, maar wil je meer ontspannen varen, dan kan dat ook en wel op zondag 9 september van 13-16 uur. Opgeven daarvoor kan ook hier.

 

Instagram