HZV onderlingeWeet u wat een witte vlag met blauw vierkant betekent?

Met één Polyvalk hebben we deelgenomen aan de HZV onderlinge zeilwedstrijden op 8 en 9 september op de Mooi Nel, perfecte zeilomstandigheden: wind en zon. Op de zaterdag werd één wedstrijd gezeild door Ruud van de Kasteele en Elmer van Orden en op zondag door Ruud en Gijsbert-Jan Groenendijk 2 wedstrijden.

 

Helaas was er op zowel zaterdag als zondag een teleurstelling die bepalend bleek voor de uitslag. Sinds de aanvang van de trainingen voor deelname aan zeilwedstrijden begin dit jaar is er aandacht besteed aan de trimmogelijkheden en zeilen van de Polyvalken. De boten zijn op verschillende punten hiervoor aangepast en speciaal voor deelname aan wedstrijden zijn wedstrijdzeilen aangeschaft. Op zaterdag bleek echter dat het nieuwe fok niet juist was en moest op een andere boot overgestapt worden, omdat het wisselen van het fok teveel tijd zou kosten. Alsnog een 3e plaats in een veld van 7 deelnemers

Op Zondag was de start goed. Halverwege de wedstijd bespraken we nog de dikke streep in de opsomming van de te bezeilen boeien. Een streep die aangeeft wanneer over de finish te gaan als er een ‘baan afkorting’ van toepassing is, dus de baan niet volledig gezeild wordt. Nadat we echter deze dikke streep ‘gepasseerd’ waren nam het aantal zeilen op de Mooie Nel zienderogen af. We vroegen ons juist af wat hier de oorzaak van was toen een bootje van de wedstrijdleiding ons erop wees zo snel mogelijk over de finish te varen omdat er een ‘baan afkorting’ van toepassing was. Met dit mooie weer? Hoe hadden we dat kunnen weten? Dat was dus de betekenis van de witte vlag met blauw vierkant. Een laatste en 6e plek.

 

‘Een wijze les’ en ‘dat had je eigenlijk moeten weten’, waren enkele opmerkingen in de pauze. Maar ook complimenten, want men constateerde dat we een goede snelheid uit de Polyvalk wisten te halen en zelfs een bedreiging vormde voor de immer snelle bemanning in een Soling uit het deelnemersveld, indien we de ‘verkorting’ gevaren hadden.

 

De tweede en laatste wedstrijd op zondag had ieder weer gelijke kansen. Voor ons een extra uitdaging met de complimenten in ons achterhoofd. En zo viel alles alsnog op zijn plaats: met glans eerste en overall tweede na de handicap correctie. Ruud heeft de trofee hiervoor in ontvangst genomen en opnieuw de complimenten over de snelheid die we uit de Polyvalk wisten te persen. Zo konden we alsnog met opgeheven hoofd de Mooie Nel verlaten.

 

Ook interesse om eens het zeilgevoel te ervaren, zeilinstructie te volgen of te oefenen voor en deel te nemen aan zeilwedstrijden? Bezoek dan: www.hetspaarne.nl/zeilen-bij-het-spaarne

Instagram