sluitingswedstrijd zeilen 2018In het weekend van 29 en 30 september waren er de sluitings(zeil)wedstrijden georganiseerd door de JvW: Jachtvereniging Watervrienden, één van de drie andere zeilverenigingen op de Mooie Nel.

Het was een weekend met beperkte wind. Vanuit Het Spaarne werd mee gedaan met 3 poly-valken in een veld van 5 poly-valken en een snelle Soling. We zeilen natuurlijk voor de overall eindklassering, maar ook tegen elkaar, omdat in de Open-klasse boten van verschillend type meevaren met ieder een eigen(andere) handicap, is het dus moeilijk te beoordelen hoe je precies in het totale veld ligt. Met dezelfde boten is dat veel spannender.

De 3 Spaarne boten waren bijna optimaal getuned en bemand met goede zeilers. Dat stond borg voor een spannende onderlinge strijd, want eerst lag de een voor en dan weer de ander.

 

Op de Mooie Nel moet je het water kunnen “lezen”, waar zitten de vlagen, de windstiltes en de windschiftingen, wie zeilt waar over dezelfde boeg een andere (betere) koers, waar zitten de ondieptes enz.  (Ondergetekende liep een paar keer goed vast; van je fouten moet je leren!). En zijn er nog andere watergebruikers zoals bijv. vrachtschepen die gewoon doorvaren?

 

Pas als je al die zaken, inzichten en deskundigheden in huis hebt, kun je je meten met de anderen. Nou daar heeft de Spaarne equipe kunsten van laten zien. Binnen de 5 valken werd de wedstrijd op zaterdag gewonnen door Johannes van Doorn met Kasper van der Heiden. En op zondag (bloedstollend) 2 maal met een close finish in de middag, maar overtuigend door Gijsbert-Jan Groenendijk en Fer Haak. Proficiat!

 

En overall hebben Gijsbert-Jan en Fer een tweede prijs gevaren, met een mooie bokaal als permanente waardering voor deze prachtige dag. We gaan een prijzenkast bouwen! De andere Spaarne valken waren 3 en 4. De Soling was te snel voor ons en werd overall één.

 

Volgend jaar verder leren; De Mooie Nel is daar een goede gelegenheid voor! Wil je volgend jaar mee doen met de wedstrijden / wedstrijd training, meld je dan aan bij Ruud van de Kasteele via

Instagram