028_EvR_okt19.jpg
002_EvR_okt19.jpg
140439-IMG_6946.jpg
143913-DJI_0043.jpg
152122-DJI_0026.jpg
20140530_200219.jpg
20210924_193329Laser400
previous arrow
next arrow

Spaarne Zeilcup 2021, dit jaar kon het weer!

De strijd om de Spaarne Zeilcup tussen de vier zeilverengingen aan de Mooi Nel (HJC, HZV, JvW en het organiserend Spaarne) kon na de coronapauze dit jaar weer plaatsvinden. Op zaterdag 18 september streden drie teams van elke vereniging in korte wedstrijdjes tegen elkaar.


Snelheid in de boot
Om de vaart erin te houden bleven de zeilboten continue op het water en werden de zeilteams met pendelbootjes gewisseld. Binnen vijf minuten na de finish startte alweer de volgende wedstrijd en dat twaalf keer in totaal. Het was prachtig najaarsweer maar helaas met een beperkte wind van 1 à 2 Bft. De snelheid in de boot krijgen, en vooral houden, was een uitdaging; zo min mogelijk bewegen, ver naar voren zitten, boot een kleine helling naar lij geven, goed kijken waar de wind zich op de plas bevindt en maar hopen dat je de goede windvlaag op tijd te pakken hebt.

Spaarne 1, 2 en 3
De Spaarne-jeugdploeg, Ruben en Noor, deden het in de eerste wedstrijd prima, door met een perfecte start op snelheid in het fluitsignaal over de lijn te gaan, terwijl de andere boten de snelheid iets moesten knijpen om niet te vroeg over de lijn te gaan. Door gedegen zeilvoering hielden ze die voorsprong vast. Bert-Jan en Mark, voor het eerst samen in een Valk, voelden elkaar meteen goed aan. Na het ronden van de eerste boei lagen ze nog midden in het veld. Een afwijkende keuze van het tweede kruisrak was een gedurfde, maar goede beslissing; ze schoven weer een plek naar voren. Er werd nog ingelopen op nummer één, maar net niet snel genoeg om de eerste plaats te pakken. De derde boot van Het Spaarne werd bemand door Maaike en Bart. Als oud catamaranzeiler had Bart het starten nog niet verleerd; alle wedstrijden ging hij als eerste of tweede over de start, maar door pech met een windshift bij de bovenboei werd deze geraakt met een strafrondje tot gevolg.

Gracieuze oude dame
Terwijl de wedstrijden onder grote belangstelling en vele aanmoedigingen door bleven gaan, was er ook gelegenheid om kennis te maken met andere Spaarne-activiteiten.  Zo was Sailability present om de zeilers mee te nemen in een Sailability boot, voor menig zeiler een unieke ervaring. Ook was er bewondering en waardering voor de zeilwherry. Edith heeft meerdere zeilers laten ervaren hoe soepel en gracieus deze oude dame door het water snijdt (soms harder dan een Valk!)

De klassering
Na vijf uur varen waren de twaalf wedstrijden beslist met een prijs aan de beste vereniging én een prijs aan het beste team. De klassering van de verenigingen was niet verrassend, 1- HZV, 2-HJC, 3 Het Spaarne en 4 JvW. Teams 2 van zowel  HJC als HZV hadden beide slechts 6 punten (minimale score was 4), maar de ronde waarbij ze samen in het veld lagen, won HJC (Yvonne en Guus) zodat zij de eer kregen om de prijs, een één meter lange worst, in ontvangst te nemen. Deze werd meteen aangesneden en gebroederlijk onder alle zeilers uitgedeeld, hetgeen tekenend was voor de sfeer van de dag.

Drie gangen aan de Mooie Nel
Na afloop van de wedstrijden verrees aan de oever van de Mooi Nel een lange gedekte tafel met een  heerlijk driegangendiner bereid door Ingrid en Erik, beiden op dat moment aan het roeien in Parijs. Met de inzet van vele Spaarneleden werd het diner klaargemaakt en uitgeserveerd. Het credo ‘Voor het Spaarne, door het Spaarne’, gaat nog steeds op. Een waardig slot van deze prachtige dag. Nogmaals dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Klik op de foto's voor een vergroting

110108 IMG 6449 MvO

105908 4O5A6951 MvO

121429 4O5A7270 MvO

122136 4O5A7309 MvO

 124940 IMG 6527 MvO

zeilwherry

 

 

Instagram