Als alle onderdelen van de vorderingenstaat zijn afgetekend én je vaste instructeur vindt dat je klaar bent voor de proef, dan meldt hij/zij je aan voor de proef door een email te sturen naar de zeilopleidingscoördinator.

De zeilproeven zullen afgenomen worden gedurende het seizoen, op de vaste instructietijden. De proeven worden afgenomen door een van de instructeurs die bij het CWO geregistreerd staan als Zeilinstructeur 3 (ZI3) voor kielboten.

Wat kun je verwachten als je de zeilproef gaat doen?
In principe kun je alle punten die op de vorderingenstaat beschreven staan verwachten. We zullen praktijkopdrachten geven op basis waarvan we kunnen beoordelen of je in staat bent om het omschrevene in de vorderingenstaat in praktijk te brengen.

Wat we altijd zullen vragen en wat in onze beoordeling wordt meegenomen is:

  1. stand en bediening van de zeilen (windoriëntatie)
  2. overstag gaan
  3. gijpen
  4. roerbediening
  5. afvaren en aankomen van hoger wal
  6. communicatie tussen stuurman en fokkenist


We letten niet alleen op de handelingen van de stuurman maar ook op die van de fokkenist. Je bent direct gezakt voor je proef bij:

  1. een klapgijp
  2. wegvaren van hogerwal onder de verkeerde hoek
  3. aankomen met te grote snelheid

De volledig lijst met onderdelen van de zeilproef staat hier.

 

Ben je een ervaren zeiler en lijkt het je leuk zo af en toe eens op de Mooie Nel te gaan zeilen, dan is het mogelijk de Spaarneproef vrijwel direct of na een kort opleidingsprogramma af te leggen.

Neem hiervoor contact op met de zeilcommissie:

 

Instagram