Nacht van Kees

 

De kern van Het Spaarne door de jaren zijn de leden, dat blijkt eens te meer uit deze geschiedenis. Een vereniging van bijzondere mensen, sportief, initiatiefrijk, actief, sociaal, open voor elkaar en voor nieuwe dingen die rond bijzondere leden ontstaan. Zo ontstond rond het begin van de jaren ’80 de Nacht van Kees.

 

Initiatiefnemers en eerste organisatoren waren twee bijzondere Spaarneleden: Kees van den Bergh (‘Grote Kees’) en Rinus Molenaar (bijgenaamd ‘de Admiraal’). Kees’ hobby was koken en hij wilde graag een keer op de Loods een Vietnamese maaltijd voor leden organiseren, Rinus vond dat wel een aardig idee, maar dan alleen als er eerst een stuk geroeid werd. Zo bedachten zij de combinatie van een ‘Rondje Liede’ met een afsluitend souper. Het ‘Rondje Liede’ behelsde een toertocht vanaf de Loods, door Haarlem naar de Mooie Nel, via Haarlemmerliede over de Ringvaart weer terug naar de Loods.

 

Beide initiatiefnemers, mensen met uitstraling, kenden veel leden en slaagden erin de eerste tocht snel vol te krijgen. De combinatie van “een stuk lekker roeien” en een heerlijke maaltijd daarna is natuurlijk ook niet te versmaden. Ze slaagden er ook spoedig in een groep Spaarneleden te werven die meehielpen bij de voorbereidingen voor het souper en de inkoop van de ingrediënten waaronder vooral het beroemde overheerlijke ijsbuffet als toetje. De toertocht startte om 18:00 uur, het souper werd geserveerd om 21:00 uur. Ieder moest maar zorgen dat hij dan binnen was. Als je net begonnen bent met roeien, kon je beter een jaartje wachten, want de tocht was pittig, over 21 kilometer. Maar op het souper was je altijd welkom.

 

De Nacht van Kees is na het terugtreden van de initiatiefnemers overgenomen door de Socom en de Toercommissie. De Nacht van Kees werd omgedoopt in de ‘Soupertocht’. Een vaste kookploeg werd gevormd. Indachtig de regelmatige overschotten uit eerdere jaren werd een computerprogramma bedacht om een relatie te leggen tussen het verwachte aantal deelnemers en de inkooplijst. Maar het overdadige ijsbuffet bleef. Een aantal achtereenvolgende Soupertochten werden bereid en opgediend in wisselende thema’s: zo was er een Soupertocht in Israëlische, Marokkaanse, Noorse, Zweedse etc. stijl. De stijl sloeg dan niet alleen op de gerechten, maar ook op de kleding van de koks, de bediening en de deelnemers.

Collage nacht van kees 1200

Klik op de foto voor een vergroting.

Meer foto's:

Instagram