De Loods, Marisplein 5 in Heemstede

Het gebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne werd in 1926 ontworpen door architect Klaas Jonkheid, op 33-jarige leeftijd  een bekend architect in Heemstede.

Jonkheid ontwierp een tamelijk eenvoudig gebouw zonder uitbundige detaillering. Geheel in hout uitgevoerd, zowel wat betreft de constructie als gevelbekleding. De horizontale zwart geteerde en gepotdekselde planken werden afgewisseld met een verticale betimmering die overging in de balustraden van de hekwerken van balkon en terras. De gevel aan het Marisplein werd als beeldbepalend ontworpen en kenmerkte zich door een symmetrische opzet. De centrale entree werd geflankeerd door erkers, waarboven een balkon dat grensde aan de sociëteitsruimte. In de lijn van de entree vond het gebouw een bekroning in de vorm van een starttoren. Nog hoger ging het met vlaggenmasten die ook op alle hoeken en balustrades werden geplaatst.

Vanzelfsprekend zijn er door de jaren wijzigingen doorgevoerd om het gebouw bij de vereniging te laten passen. Zo zijn de twee bovenslaapkamers van de beheerderwoning verdwenen ten gunste van de huidige Heerenkamer. De kleedkamers zijn heringedeeld en uitgebreid met een trainingsruimte. Ook werd de sociëteitsruimte vergroot, de buitentrap naar het terras verplaatst en werd de starttoren verwijderd vanwege constructieve risico’s. Op de begane grond werden de botenloods en bestuurskamer vergroot. Het gebruik is in essentie echter nooit veranderd zoals ook uit foto’s blijkt en ook dat maakt het verenigingsgebouw zo bijzonder.

094404 DJI 0196 1200Dit is Loods tijdens een van de Bollentochten in 2018 (klik op de foto voor een vergroting).

 

Ontwerpschets Loods

Hier zie je de ontwerpschets voor de huidige loods. De schets is gemaakt in 1926.

 

Eerdere locaties en gedaanten

De roeiloods heeft door de jaren heen op verschillende plaatsen verschillende gedaanten gekend. Foto's en tekeningen van de locaties van de roeiloods door de jaren heen zie je hier.

 

Verbouwingen

1996

  • In 1996 is de Loods grondig verbouwd. De foto's staan hier.
  • Op 18 mei heropende toenmalig staatssecretaris van Sport Erica Terpstra de verbouwde Loods. De foto's daarvan staan hier.

2006

  • In 2006 is de begane grond aan de westzijde uitgebouwd om de botenloods groter te maken en bergruimte voor de socom te creëren. De foto's staan hier.

Sneeuw

De Loods ziet er onder een pak sneeuw ook heel mooi uit. Dat zie je op de foto's achter deze link.

 

Instagram