Toerroeien

Toerrroeien is altijd blijven bestaan. Bij de vereniging werden in 1978 weer opnieuw toertochten georganiseerd. Initiatiefnemer was Rinus Molenaar die in dat jaar een toertocht naar Maastricht organiseerde.

Toerroeien is reizen met een roeiboot over de grenzen van het roeiwater van de eigen vereniging. Deelnemers aan toertochten varen op eigen kracht over rivieren, meren, waterwegen in binnen- en buitenland. Culturele bezienswaardigheden komen onderweg ruimschoots aan bod. Veel rivieren waren eeuwenlang belangrijke transportwegen en zwaar bestreden gebiedsgrenzen. Een aantal dagen met roeiboten onderweg zijn is ook een groepbelevenis die de sleutel tot andere zaken kan geven. Vooropgesteld dat de deelnemers tegen de technische en conditionele voorwaarden opgewassen zijn.

Voldoening krijgen van:

  • De hele dag sportief buiten actief zijn
  • Fraaie wateren in binnen- en buitenland ontdekken
  • De spanning voelen van navigeren op snelstromende of drukbevaren rivieren
  • Een eigen tocht uitzetten in onbekend roeigebied
  • Er samen op uit trekken met andere Spaarne roeiers, meer of minder gelijk gestemd . Is niet van belang bij een tocht van een dag of vijf.

Een essentieel gegeven is dat toerroeiers graag op de zogenaamde secundaire waterwegen varen omdat dit aantrekkelijke en natuurlijke wateren zijn. En ook wat avontuurlijker.

Geschikte aanmeerfaciliteiten bij sluizen, havens en attracties zijn niet steeds aanwezig. En dan is het behelpen, pielen en prutsen.


Hoe ziet de typische Spaarne toerroeier eruit?.

De typische toerroeier is er niet maar er is een consensus over wat toerroeien maakt - zij het met uitschieters omhoog. De echte Spaarne toerroeier maakt twee tot drie keer per jaar een tocht. Leden die vanaf hun 40ste jaar bijvoorbeeld lid zijn geworden maken regelmatig in hun eerste jaar wel een tochtje. Jongere Spaarneleden roeien competitief, oudere Spaarneleden roeien recreatief.

Enkele pareltjes onder de Spaarne tochten waaraan leden regelmatig deelnemen zijn bijvoorbeeld in Nederland de Openingstocht, De Bollentocht en de Sluitingstocht. En, met iets meer afzien, het rondje Ringvaart. Of eens in de drie jaren de Friesche Elfstedentocht.

Kunnen wij een groepje maken dat eens de Waal vanaf Nijmegen naar Woudrichem, 82 km, wil afzakken?.

Ook in andere landen kunnen prachtige tochten gevaren worden. Bekend bij het Spaarne zijn de Duitse tochten op de Donau, de Lahn, de Moezel of de Neckar, het water in en om Berlijn

Ook België, Denemarken en Engeland bieden schitterende gelegenheden voor tochten.

Jaarlijks nemen veel Spaarne leden deel aan de Doortocht in Gent, de Vogalonga in Venetië en de Traversée de Paris

Traversée de Paris

Spaarne leden die deze tocht door Parijs hebben geroeid zeggen dat je minstens één keer in je leven als roeier Parijs moet hebben overgestoken doorgeroeid. Vertrek vanaf de nautische basis van Île-Monsieur in Sèvres voor 1.000 +roeiers aan boord van 200+ boten. De 28 kilometer lange route langs de Seine passeert aan de voet van de monumenten van de hoofdstad: de TF1-toren en het hoofdkwartier van France Télévisions, de Eiffeltoren, het Musée d'Orsay, de Notre-Dame en het Île Saint-Louis voordat ze terugkeren voor een feestelijke en massale massieve maaltijd. De tocht  gaat onder 33 Parijse bruggen door en  is de enige keer in het jaar dat toestemming wordt gegeven om in Parijs te roeien!

Vogalonga in Venetië

Elk voorjaar wordt de Vogalonga gehouden. Het is een jaarlijkse, niet-competitieve regatta waar roeiers van over de hele wereld een 32 kilometer lange tocht afleggen door de kanalen van Venetië en langs verschillende eilanden in de lagune. De Vogalonga, Venetiaans dialect voor ‘lange roeitocht’, is in 1974 opgezet door een groep Venetianen die moe waren van het eindeloze geouwehoer over het lot van de afkalvende stad en lagune door de oprukkende gemotoriseerde boten. Zeker de helft van de ruim zevenduizend roeiers komt uit het buitenland. Duitsers, Fransen, Hongaren, Engelsen, Zwitsers, zelfs Australiërs varen mee. En verschillende Nederlandse boten.

„Het is spectaculair, vooral het vertrek in zo’n enorm veld met al die bootjes.” Maar het uitzicht op Venetië, de lagune en de eilanden is prachtig. Wie zelf niet roeit, heeft tijdens de Vogalonga ook een leuke dag. De start om negen uur  dwars van het San Marcoplein met het traditionele riemen heffen is de moeite van tijdig opstaan waard. Indrukwekkend het gebeier van a l l e klokken van Venetië, San Marco als leider.

De doortocht van Gent

De Doortocht van Gent is een unieke gelegenheid om al roeiend kennis te maken met Gentse rivieren, kanalen en aanpalend stedenschoon. Elk jaar wordt de Doortocht op de laatste zaterdag van juni gevaren. Op zaterdag 29 juni 2019 werd door de Tour- en Recreatieroeiers van de Gentse Roei- en Sportvereniging de Doortocht voor de vijfentwintigste maal georganiseerd waaraan ook weer veel Spaarne ploegen deelnamen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regioroeien     

Het regioroeien in ons land ontstond bij begin jaren 70 bij het Spaarne. In 1972 namen Mieke van Oort en Max Cornaz daartoe het initiatief om een brug te slaan tussen het toer- en het wedstrijdroeien. In 1979 werd dit initiatief overgenomen door de KNRB die daarvoor een landelijke competitie regio roeien opzette. Dit is vooral bedoeld om jongeren ervaring te laten opdoen in wedstrijden. Geroeid wordt in C2 en C4. Noot: in 1925 is ook al een regionale wedstrijd bedacht door de toenmalige Spaarnevoorzitter dr. E.A. Kreiken. Toen werd de Westelijke Roeibond opgericht met een aantal burgerroeiverenigingen. De Westelijke Regatta bestaat nog.

Instagram