Bootsman Elmer

 

elmer

Dit is Elmer, de bootsman in vaste dienst van Het Spaarne. Deze foto is genomen in 2009 bij de doop van de Jan Toorop, een door hem zelf gebouwde C2.


Elmer vertelt: "De liefde voor boten is er bij mij door mijn vader met de paplepel ingegoten. In 1974 ben ik lid geworden van de Roei- en Zeilvereniging Daventria in Deventer en heb dus op de IJssel leren roeien. Ook heb ik me daar ingezet voor het zeilen op de club.

Na werktuigbouwkundige opleidingen in Deventer en Vancouver ben ik uiteindelijk naar de bootbouwschool in Lowestoft, Engeland gegaan en heb daar het vak geleerd.

In 1992 heb ik gesolliciteerd naar de aanstelling als bootsman bij het Spaarne. Ik was de enige! Sindsdien heb ik hier 11 boten van de kiel af aan gebouwd en 5 casco’s ingebouwd. Daarnaast heb ik de bar, tafels, kasten en nog vele andere dingen gemaakt. Maar de leukste klus was wel het doorzagen (deelbaar maken) van de Oktophoor.

Roeien doe ik al jaren niet meer, maar zeilen zeer regelmatig. Nadat ik mijn zeilkotter The Kittywake verkocht heb, zeil ik elke dinsdagavond in de zomer bij de Alkmaarse Roei- en Zeilvereniging op het Alkmaardermeer de SW wedstrijden. En in de winter, als de wind goed staat, zeil ik op het strand met een blokart.

Ik hoop nog vele jaren één van de mooiste vloten van Nederland in topconditie te kunnen houden!"

 

In het jaar 2000 hadden wij Finnen op bezoek die met hun eigen boot - een kerkboot - meededen aan de nationale bollentocht. Hieronder een video van een bezoek van hen aan Elmer.

Instagram