Nieuws

De geschiedenis van onze vereniging, deel 4: Insignes en emblemen

Het insigne

Vlak na de oprichting werd het insigne al vastgelegd. “Een anker, waarachter twee gekruiste riemen en over het geheel een S. Zie de tekening hiernaast. Interessant is dat hier een onklaar anker getekend wordt, hetgeen niet in de beschrijving staat, maar niet ongebruikelijk, zoals bijvoorbeeld bij de Koninklijke Marine. Onklaar betekent dat er een ankertros om het anker heen zit. Dit insigne werd in een raam gebrandschilderd in ons nieuwe clubhuis in 1909. Zie foto.

Afbeelding11

Het embleem

Later werd van dit insigne ook een (wapen)embleem gemaakt. Het anker met de S en de riemen op een rood wapenschild. Dit embleem is nog te vinden op de Ledenlijst uit 1909, die in nu in het trappenhuis hangt. Zo’n embleem is een soort wapen, want het heeft de vorm van een wapenschild. Alle landen, provincies, steden en sommige families en verenigingen voeren ook zo’n wapen-embleem. En dan moet je eigenlijk voldoen aan de regels van de wapenkunde ofwel heraldiek. En die zijn eenvoudig: metaal op kleur of kleur op metaal. De metalen zijn zilver en goud- vaak als wit of geel afgebeeld- en de kleuren zijn rood, blauw, groen en zwart. Wel jammer dus, dat in 1909 het anker zwart is op een rood schild. Daarom is dat veranderd. Nu een zilver (wit) anker en gouden S op rood schild. Na 1950 komt daar een gouden kroon bij.

Opvallend is, dat er al in 1933 op de onderlinge emblemen werden gevoerd op het witte shirt. Zie foto. Heren in het midden, dames op de linkerborst. Wit anker op rood en een S. Het embleem is pas heel laat beschreven in het Huishoudelijk reglement. Zelfs in 1982 stond het er nog niet in. Daarna wel.

Afbeelding15

Koninklijk

In 1950 is de Vereniging Koninklijk geworden. Er is toen over ons embleem en de vlag  gecorrespondeerd met het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht en Wapenkunde en met de Hoge Raad van Adel. Die hebben toen geadviseerd hoe het Embleem, de Verenigingsvlag en de Standaard er uit zouden kunnen zien. We mogen dan een kroon voeren.

Er is toen geadviseerd om de (gouden) kroon in de vlag in de bovenste rode baan aan de broekzijde van de Verenigingsvlag te zetten. 

Toen werd het insigne dus zo:

Afbeelding20

Links: insigne getekend
Rechts: insigne voorzitter met ankertros

En het embleem:

Afbeelding7

Leden van verdienste en ereleden krijgen een insigne met een krans er omheen. In brons resp. zilver uitgevoerd.

Al deze dingen staan nu precies beschreven in het Huishoudelijk reglement van heden:

Huihoudelijk reglement

Kleuren, onderscheidingstekens en insignes.

Artikel 59. De kleuren van de vereniging zijn rood en wit.

  1. De clubkleding bestaat uit een zwarte broek en een rood shirt met een horizontale witte band met aan de voorzijde in de witte band het Spaarne-embleem.
  2. Het Spaarne-embleem bestaat uit een wit anker met gouden kroon waarachter twee witte gekruiste riemen met een gouden S erdoor heen op een schildvormige rode achtergrond.
  3. De bladen van de riemen zijn wit met twee rode banden aan de tip.
  4. Het (leden) insigne van de vereniging is een geëmailleerd geusje met een korte stok.
  5. Het insigne van de ereleden is een gekroond anker, waarachter 2 gekruiste riemen; over anker en riemen een S en het geheel omvat in een lauwertak en uitgevoerd in zilver.
  6. Het insigne van de leden van verdienste is een gekroond anker, waarachter 2 gekruiste riemen, over anker en riemen een S en het geheel omvat in een lauwertak en uitgevoerd in brons.
  7. Het bestuurslid insigne is een gekroond anker, waarachter 2 gekruiste riemen; over anker en riemen een S.

In Artikel 12 van het huishoudelijk reglement staat nog het volgende:

  1. Leden en donateurs dienen zich te gedragen naar de voorschriften in de of krachtens de statuten of dit reglement gegeven, ..

Dat het bestuur dan toch een ander embleem (met wapenschild, dus embleem…) bedenkt, kan dus eigenlijk niet. Laat het wapenschild weg, dan wordt het een gestileerd insigne.

Wordt vervolgd. In het volgende deel iets over onze vlaggen en vlagvoering.

Instagram