Instructieboot van Wil Koning

 

Uit De Telegraaf, de Vaarkrant, zaterdag 16 augustus 1997
door Chris van Winden

 

DE MEESTER VAART MEE
Lesgeven vanuit gemotoriseerde roeiboot

Tientallen leerlingen krijgen van Wil Koning bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne in Heemstede roeiles vanuit een bijzonder motorbootje. Die bijzondere stap is voortgekomen uit de gedachte dat hij de leerlingen steeds de roeibeweging moet kunnen voordoen, terwijl hij ook snel van de ene leerling naar de andere moet kunnen gaan. Sinds kort vaart de 72-jarige instructeur 'op de motor' naar de beginnende roeiers toe om dan met zijn roei-installatie de gecompliceerde roeibeweging perfect voor te doen.

Wil Koning haalde bijna 25 j aar geleden als een van de eerste roeiers in ons land het officiële diploma KNRB-instructeur. Hij is daarna altijd bij zijn Vereniging Het Spaarne actief geweest om nieuwe roeiers op te leiden. En na zijn pensionering is dat uitgebreid tot zo'n beetje drie dagen in de week aanwezig zijn op het vlot en op het water.
Iemand met zoveel ervaring weet natuurlijk heel goed dat de beste manier om roeiles te geven is om je leerlingen de beweging steeds weer goed voor te doen en er dan vlak bij te zijn als ze het nadoen om eventuele fouten meteen te corrigeren. Alleen, hoe doe je dat als je zelf aan de kant staat en de leerlingen varen ver van je·af?

Zelf ook in een roeiboot zitten en er tussendoor varen is al heel mooi. En als je je dan nog snel kunt verplaatsen van de ene naar de andere lesboot, doe je het helemaal goed.

Wil Koning

Licht
Wil Koning kocht een drie meter lang aluminium bootje en een buitenboordmotor. En toen hij daarin een roeiplaats met twee riemsteunen aangebracht had, was zijn ideale instructiebootje klaar. Wil:
"Het bootje is hartstikke licht en je kunt het makkelijk in je eentje in het water leggen. Het motortje levert 5-pk maar is om te bouwen voor 9-pk. Ik kan zo hard genoeg om elke roeiboot te volgen. En met onze bootsman Elmer heb ik de roei-installatie gemaakt met wat houtwerk en een paar oude riemsteunen. Het werd perfect. Je maakt het in een paar minuten vaarklaar en je tuft vrolijk van de ene boot naar de andere, waar je dan ter plekke alles aan de roeibeweging kunt voordoen." Met de kop op een aanlegsteiger gemonteerd, is het bootje ook prima te gebruiken als instructiebak voor het scullen. Meestal kan men in die oefenbakken slechts met één riem roeien. Een simpele verlenging van de. bedieningsstang van de motor door middel van een stuk pvc-pijp maakt het mogelijk de motor vanaf de roeiplaats te regelen. Wil: "Voor een roei-instructeur is dit een ideaal bootje. En zeker hier bij onze vereniging, omdat we niet meteen vanaf het clubgebouw langs de kant met de boten mee kunnen fietsen om aanwijzingen te geven."
Wil gaat binnenkort nog een kleine verbetering aanbrengen. Zijn alumakraft maakt op hoge snelheid weinig golven op het water, maar bij lagere snelheid toch wel wat en dat is natuurlijk iets waar roeiers een zeer grondige hekel aan hebben. Wil: "Ik maak nog een constructie met een paar plastic buizen achter de boot, waardoor die golven gedempt worden."
Koning kocht het bootje, dat hij ook gebruikt als volgboot bij allerlei tochten, bij de firma Eggers in Jisp voor f.1700. Als er zich meer klanten melden, is er volgens Wil best een flinke korting te bedingen. Als andere instructeurs inlichtingen willen hebben over zijn roeibare motorbootje - of gemotoriseerde roeibootje - mogen ze hem bellen.

Instagram