headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Wedstrijdlicentie

Geschreven door Martijn van Oort

Om deel te kunnen nemen aan roeiwedstrijden, is het nodig om digitaal een wedstrijdlicentie (W-licentie) aan te vragen. Het is goed om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent om je wedstrijdlicentie aan te vragen. Dit kun je doen bij de KNRB op Mijn Roeien. Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet. Hou er rekening mee dat het aanvragen van een licentie soms een paar dagen kan duren. Vraag de licentie dus op tijd aan en wacht niet tot het laatse moment.

Mocht je er niet uit komen, neem dan contact met de KNRB op. Je kunt ook een mail sturen naar de ledenadministratie van de KNRB via .

Meer informatie over de wedstrijdlicentie vind je hier.

Hieronder vind je de uitleg over het aanvragen van de wedstrijdlicentie.

Hoe werkt inloggen in de Mijn Roeien omgeving?

  1. Ga in Google Chrome of Microsft Edge naar mijn.roeien.nl (in andere browsers lukt het aanvragen van een licentie vaak niet). Indien het de eerste keer is dat je inlogt kun je een wachtwoord aanvragen door te klikken op “log je voor het eerst in?”. Hier kun je jouw KNRB-lidmaatschapsnummer invullen. Je KNRB-lidmaatschapsnummer staat op je persoonlijke pagina van www.hetspaarne.nl Staat daar geen KNRB-nummer? Neem dan contact op met de ledenadministratie van Het Spaarne
  2. Je ontvangt een e-mail op het e-mailadres dat bij de bond bekend is, hiermee kun je een wachtwoord bij de KNRB instellen. Let op: de mail met je wachtwoord kan ook in de ongewenste mail terecht komen. Krijg je geen e-mail binnen, check dan op je persoonlijke pagina van www.hetspaarne.nl of bij de ledenadministratie van Het Spaarne of je emailadres klopt
  3. Nadat je jouw wachtwoord hebt ingesteld kun je inloggen op mijn.roeien.nl

Hoe werkt het aanvragen van een wedstrijdlicentie?

Vervolgens kun je een wedstrijdlicentie aanvragen. Je doet dit als volgt:

  1. Controleer eerst of je gegevens die in de Mijn Roeien omgeving staan kloppen. Kloppen ze niet? Vraag dan eerst bij de ledenadministratie van Het Spaarne of zij de onjuiste gegevens willen wijzigen, voordat je een W-licentie aanvraagt. Zodra deze gegevens zijn aangepast, kun je verder met stap 2.
  2. Klik op de button “Vraag licentie aan”.
  3. Je kunt vervolgens de W-licentie aanklikken, de voorwaarden lezen en deze accepteren.
  4. Je W-licentie is nu geactiveerd. Het is niet nodig om jaarlijks een nieuwe licentie aan te vragen, deze wordt automatisch verlengd.

Inschrijvingen

Geschreven door Martijn van Oort

Je kan je inschrijven via: Nieuwe inschrijving. (wel eerst inloggen)

Reeds ingeschreven zijn:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSjyARCkCLjoVT3TTaCg2I7V6llPeQ250LoFQ-036BSlUx5B3Jka5D8h0TcgtlHtaRJmSAubxEb4gYV/pubhtml?gid=89585471&range=E1:H50&single=true&headers=false&chrome=false&widget=false

 

 

Vergoeding inschrijfgelden wedstrijden

Geschreven door Martijn van Oort

Het Spaarne stimuleert het starten van wedstrijden en heeft daarom in haar budget een substantieel deel van de gelden uit het wedstrijdbudget gereserveerd voor het betalen van inschrijfgelden. De huidige situatie rond Wedstrijd- Veteranen- en Clubroeiers ten aanzien van het betalen van inschrijfgeld is als volgt. De vereniging betaalt de inschrijfgelden van:

  • Wedstrijdploegen (junioren, senioren) die gecoacht toewerken naar een 2km seizoen op nationaal niveau;
  • De Heineken Roeivierkamp en Head van alle deelnemende Spaarne ploegen (junioren, veteranen en clubroeiers);
  • Skiff- of Tweehead indien niet meegedaan is aan Head of Heineken (veteranen en clubroeiers);
  • Jeugdploegen waarvan alle roeiers 18 jaar of jonger zijn;
  • Schoolgaande of studerende club- en regioroeiers van 19 tot 27 jaar die actief gecoacht worden en regelmatig trainen, zowel in de boot, als ’s winters op land, voor dat nummer dat onderdeel vormt van een uitgeschreven competitie (DiNHo, Regio, Skoll bokaal der Clubquadruples, etc.).

Daarbuiten dienen veteranen en clubroeiers zelf hun inschrijfgelden voor wedstrijden te betalen.

 

Wedstrijdcontract

Geschreven door Chris IJsbrandy

 

Per 1-1-2013 werkt de KNRB met het wedstrijdcontract. Dit is de opvolger van de Schone Sportverklaring (SSV).


Waarom is dit nodig?
De Schone Sportverklaring is vanaf het moment van invoeren een tijdelijke oplossing geweest om roeiers te binden aan het dopingreglement. Om een definitieve oplossing te zoeken is er hard gezocht naar een goede oplossing. Een commissie (afgevaardigden van de verenigingen) hebben tot in detail uitgezocht hoe we met elkaar de beste binding kunnen realiseren als het gaat om doping en tuchtrecht. Op verzoek van deze commissie, gesteund door de verenigingen, is er besloten om te werken met een contractvorm voor die mensen die deel willen nemen aan wedstrijden: het wedstrijdcontract.
Veel verenigingen hebben via hun statuten inmiddels ook de binding aan de statuten en reglementen van de KNRB geregeld. Echter, de Algemene Vergadering heeft besloten (op advies van de commissie) dat het noodzakelijk is om een dubbele binding te realiseren. Dit is de reden waarom per 1-1-13 het wedstrijdcontract door iedere roeier die lid is van een vereniging die aangesloten is bij de KNRB en een wedstrijd wil starten dit contract moet tekenen. De inhoud van het contract is geaccordeerd op de voorjaars AV van 2012.


Hoe werkt het?
De werking is exact hetzelfde als de schone sportverklaring. Iedere roeier die deel wil nemen aan een wedstrijd moet het contract tekenen. Dit contract kan via leden.knrb.nl gemaild of uitgedraaid worden. Het bestuur van de vereniging heeft voor deze site toegangscodes.


Belangrijk:

  1. Alle Schone Sportverklaringen vervallen vanaf 1-1-2013.
  2. Iedereen die een wedstrijd wil starten, moet een wedstrijdcontract tekenen. Zonder contract kan je absoluut geen wedstrijden starten.
  3. Het is niet meer mogelijk om op het laatste moment contracten in te dienen en na de sluiting van wedstrijden als nog roeiers te accorderen als 'getekend'.
  4. Zorg er dus voor dat iedereen een contract tekent, zodat er geen problemen ontstaan.

 

Dopingcontroles

Naarmate je op hoger niveau sport bestaat de kans dat je te maken krijgt met dopingcontroles. In principe kan iedereen die een roeiwedstrijd start gecontroleerd worden op doping.

In Nederland worden deze controles voornamelijk uitgevoerd door de Dopingautoriteit. In het buitenland kunnen sporters ook gecontroleerd worden door de Internationale Federatie, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en door de organisatie van een sportevenement. Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over doping, dopingcontroles en de rechten en plichten van de sporters.

 

De dopingcontroleprocedure
Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Heb je nog nooit een dopingcontrole ondergaan? Bekijk dan de online video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe een door de Dopingautoriteit uitgevoerde dopingcontrole verloopt.
>> www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole

 

De dopinglijst
Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen. Wedstrijdroeiers bij het Spaarne moeten het gebruik van medicijnen of voedingssupplementen altijd met hun coach bespreken.
>> www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst

 

Medicijngebruik
Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd, in het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt. Kom je dus in aanmerking voor dopingcontroles, kijk dan op de website waar je de dispensatie dient te regelen.
>> www.dopingautoriteit.nl/GDS

 

Doping in je vitaminepil?
Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Dit geldt ook voor multi-vitamines en vitamine C. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole. Om de kans op zo'n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen, dan hou je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk.
>> www.dopingautoriteit.nl/NZVT

 

Drugs
Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan. Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief!
>> www.dopingautoriteit.nl/blijfnegatief


100% Dope Free
100% Dope Free is een campagne waarbij je als sporter nee kunt zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport. Ga dus naar de website, teken het statement tegen doping en draag de 100% Dope Free - True Winner armband. Want sport is veel te mooi voor doping!
>> www.100procentdopefree.nl


Vragen? Mail de Dopingautoriteit!
Alle dopingvragen kunnen gemaild worden naar . E-mails worden binnen één werkdag beantwoord.

Medische keuringen

Geschreven door Martijn van Oort

 

Het Spaarne bestuur beveelt aan dat roeiers zich medisch laten keuren wanneer zij de roeisport intensiever gaan beoefenen. Het niveau van de keuring hangt af van leeftijd en trainingsintensiteit.

De spaarne beleidslijn is met ingang van het winterseizoen 2010 enigszins aangepast tov het verleden. Reden is dat de KNRB haar beleidslijn heeft aangepast en wij ons daarbij willen aansluiten:

  1. Wedstrijdjeugd dienen verplicht een eenmalige groot sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren op het moment dat gestart wordt met de intensievere trainingen. Vervolgens jaarlijks een basis sportmedisch onderzoek. Bij de overgang van de categorie 15/16 naar 16/17 dient opnieuw een groot sprotmedisch onderzoek gedaan te worden
  2. Veteranen en clubroeiers die intensief gaan trainen worden dringend aanbevolen minimaal om de twee jaar een groot sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren.

Algemene informatie over medische keuringen

tot 14 jaar
Voor roeien geldt dat tot een leeftijd van 14 jaar er in het algemeen nog niet intensief getraind wordt. Voor gezonde kinderen uit deze groep is een sportkeuring niet noodzakelijk.

14 tot 35 jaar bij niet-intensief trainen
Voor de leeftijdgroep van 14 tot 35 jaar wordt voor roeiers die niet intensief trainen een basis sportmedisch onderzoek aanbevolen. Een praktische grens hiervoor is minder dan 5 keer per week trainen en niet deelnemen aan 2 km wedstrijden. Voor deze leeftijdsgroep is een eenmalige keuring voldoende, aangezien het doel van de keuring is om eventuele aangeboren afwijkingen vast te stellen.

14 tot 35 jaar bij intensief trainen
Wanneer roeiers uit de leeftijdsgroep 14 tot 35 jaar intensief gaan trainen en gaan deelnemen aan intensieve wedstrijden over 2 km beveelt de KNRB aan om een eenmalig groot sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren. Bij deze keuring wordt gekeken of er aangeboren afwijkingen zijn die problemen kunnen geven bij intensieve belasting.

vanaf 35 jaar
Vanaf 35 jaar verandert het risicoprofiel van aangeboren afwijking naar leeftijdsgerelateerde afwijkingen. Het risico op hart- en vaatziektes wordt steeds groter. Wanneer roeiers in deze leeftijdsgroep intensief trainen en aan wedstrijden deelnemen, wordt het aanbevolen minimaal om de twee jaar een groot sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren.

Alle anderen in de leeftijdsgroep vanaf 35 jaar die zich alleen met recreatief roeien bezighouden dienen zich te realiseren dat hart- en vaatziekterisico’s toenemen en dat het daarom verstandig is zich regelmatig medisch te laten keuren. Een minimaal eens in de twee jaar uitgevoerde basis-plus sport medisch onderzoek is voor deze groep aanbevolen.

Type sportkeuringen
De genoemde niveaus van keuring dienen minimaal te bestaan uit:

Basis sportmedisch onderzoek

  1. Meting van lengte, gewicht en vetpercentage
  2. Een algemeen intern en orthopedisch onderzoek
  3. Een specifiek orthopedische onderzoek gericht op roeien en eventuele klachten
  4. Een ogentest en een urinetest
  5. Een persoonlijk advies voor de sporter
  6. Standaard rapportage in tweevoud

Basis-Plus sportmedisch onderzoek

  1. Meting van lengte, gewicht en vetpercentage
  2. Een onderzoek van de longfunctie en een elektrocardiogram
  3. Bloedonderzoek met Hb en cholesterol, eventueel extra bloedonderzoek indien noodzakelijk geacht
  4. Een algemeen intern en orthopedisch onderzoek
  5. Een specifiek orthopedische onderzoek gericht op roeien en eventuele klachten
  6. Een ogentest en een urinetest en kleurentest
  7. Een persoonlijk advies voor de sporter
  8. Standaard rapportage in tweevoud

Groot sportmedisch onderzoek

  1. Zelfde punten als Basis-Plus sportmedisch onderzoek
  2. Een maximale inspannings(fiets) test met ECG controle.

Meer informatie
Voor meer informatie over sportkeuringen kun je terecht op www.sport-en-beweegkliniek.nl/zorgaanbod/sportmedische-onderzoeken/

Wedstrijden

Geschreven door Martijn van Oort

Het Spaarne organiseert zelf de Spaarne Lenterace en doet mee aan een heleboel andere wedstrijden. In het verleden hielden we ook de Spaarne Mijl en de onderlinge wedstrijden voor leden en de schoolroeiwedstrijden voor scholieren uit de omgeving.

In 2003 heeft Het Spaarne de Paul Veenemansprijs georganiseerd. In 2005 heeft het Spaarne de Nationale Regiofinale op de Bosbaan georganiseerd.

Op de site van de KNRB kun je de wedstrijdkalender vinden. Daarin staan alle wedstrijden die er worden georganiseerd.

Volwassenen-Veteranen

Geschreven door Martijn van Oort

 

Veteranenvelden (achten en vieren)

Roeiers kunnen in het Veteranenveld starten in het jaar waarin ze 27 jaar worden. Dit is dan de VA categorie. Speciaal voor veteranen worden er aparte wedstrijden georganiseerd. Leeftijdklassen: alle veteranenwedstrijden kennen leeftijdsklassen, zodat roeiers van min of meer dezelfde leeftijd tegen elkaar kunnen roeien.

Het begint dus met veteranen A, de roeiers zijn 27 jaar of ouder. Aansluitend heb je de categorie VB gemiddeld 36 jaar of ouder, categorie VC gemiddeld 43 jaar, categorie VD gemiddeld 50 jaar, categorie VE gemiddeld 55 jaar, categorie VF gemiddeld 60 jaar categorie VG gemiddeld 65 jaar en tenslotte categorie VH gemiddeld 70 jaar.

 

Clubvelden (achten en vieren)

De velden voor het Clubroeien zijn vooral bedoeld voor ploegen waar roeiers in zitten die jonger zijn dan 27 jaar. Daarnaast is de voorwaarde dat alle roeiers in een boot lid zijn van dezelfde vereniging. In dit veld roeien veel studentenploegen, maar het is ook een leuk veld voor minder ervaren ploegen volwassenen. Voor club (vieren en achten) worden er aparte wedstrijden georganiseerd. 

 

Coachbeker en Wisselprijs Talentvolle jeugdroeier

Binnen de wedstrijdafdeling worden ieder jaar een tweetalprijzen uitgereikt.

De eerste prijs in 1969 beschikbaar gesteld door George Manger is bedoeld voor coaches, waarbij o.a. gekeken wordt naar de resultaten van de roeiers die gechoached worden. Dit vaak dankzij meerdere jaren coachen.

De tweede prijs in 2004 beschikbaar gesteld door Ad Meijer is bedoeld voor de meest talentvolle jeugdroeier. Deze prijs is vooral bedoeld als aanmoediging voor jeugdroeiers.

Belangstellenden kunnen zich melden bij de VetClub ()

Instagram