headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Opleiding kielboten

Kielboten

Van april tot en met september geven wij op vaste momenten zeilinstructie in met name de Polyvalken. Dit zijn zeer stabiele en toch redelijk snelle kielboten. Je krijgt instructie (theorie en praktijk) van mede-Spaarneleden, die voor jou graag tijd vrij maken om les te geven. Als je je opgeeft voor de instructie, is het dus goed om je dat te realiseren. Je krijgt les op je eigen niveau en zit met de instructeur en meestal een of twee andere zeilers aan boord. Zo kun je ook van elkaar leren.

Het Spaarne heeft een degelijk opgebouwd eigen lesprogramma dat toe leidt naar diverse Spaarnezeildiploma’s die je vanaf je 18e kunt behalen door het doen van een proef. Na het behalen van niveau 2 mag je zelf een boot afschrijven en meenemen.

Samen met je instructeur bepaal je of je toe bent aan het opgaan voor de proef. Die proef wordt afgenomen door iemand van de proevencommissie die met jou en je instructeur meevaart en kijkt of je aan de eisen voldoet. Wanneer de proeven worden afgenomen, is opgenomen in de zeilagenda.

 

Kielboot diploma’s

K1: Je bent een prima fokkenist en goed bemanningslid. Je begrijpt de basisbeginselen van het zeilen (inclusief manoeuvres) en kunt deze onder eenvoudige omstandigheden uitvoeren. Je mag zelf nog geen zeilboot afschrijven.

K2: Je kunt zelfstandig (veilig!) zeilen op meren en plassen onder redelijke omstandigheden: tot en met windracht 4, op niet te druk vaarwater, overdag en met voldoende zicht. Je mag met dit diploma zelf een boot afschrijven tot code oranje op de Spaarnesite.

K3: Je bent een geoefend zeiler die onder alle omstandigheden veilig vaart (je mag afschrijven tot code rood).

 

Instagram