headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Selectie wedstrijdroeien

tabel-selectieHet Spaarne is een ambitieuze vereniging. Als een van de grootste roeiverenigingen in Nederland neemt het Spaarne door de jaren heen een prominente plaats in op de wedstrijdbanen. In de jeugd heeft het Spaarne veel ploegen en ploegen van een goed tot zeer goed niveau. Voor het junioren toproeien in Nederland is het Spaarne een regelmatige leverancier van talent dat in verenigings- of bondsploegen deelneemt aan internationale toernooien (bv. in München, Gent) en internationale kampioenschappen als het jaarlijkse junioren EK of WK. Het Spaarne heeft hiervoor alle faciliteiten in huis, zoals zeer ervaren coaches, een uitstekende vloot en alle andere trainingsfaciliteiten die nodig zijn om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Wat Hockeyclub Bloemendaal regionaal kan bieden voor de talentvolle hockeyer en Judoclub Kenamju voor de topjudoka, biedt Roeivereniging het Spaarne voor roeitalent: de kans om op het hoogste niveau te schitteren! De Olympische roei-equipe bestaat gemiddeld voor de helft uit roeiers en roeiers die in hun jeugd al hard roeiden.

Wat moet je meebrengen om dit te bereiken? Allereerst enthousiasme! Junior roeien op topniveau vraagt om een aanzienlijke trainingsomvang, die, beginnend met ca. 5 trainingen per week oploopt tot ca. 8 trainingen per week op het hoogste niveau. Naast roeitrainingen in de boot zijn dit trainingen op de roeiergometer, krachttraining en outdoortraining, vooral in de wintermaanden als de dagen kort zijn en ijsgang het roeien soms onmogelijk maakt.
Roeien is een technische sport waarvoor een zeker atletisch vermogen, naast gevoel voor ritme zeker nodig is. Maar roeien is niet een zeer moeilijke sport. Turnen, atletiek of schaatsen, maar ook de meeste balsporten zijn technisch aanzienlijk veeleisender.

Roeien is vooral een fysieke sport. "Raw power" helpt flink om een roeiboot snel vooruit te laten gaan. Kracht en uithoudingsvermogen kun je overigens prima ontwikkelen door gerichte training. Maar het helpt natuurlijk wel als je van nature al een beetje stevig gebouwd bent. Ook lengte is belangrijk. Als je zelf lang bent kun je makkelijker mooie lange roeihalen maken.
Tenslotte is voor hard roeien ook een sterke mentaliteit nodig. Willen winnen en niet snel opgeven, discipline en doorzettingsvermogen zijn belangrijke voorwaarden voor roeisucces.

Veel jongeren beginnen hun sportieve loopbaan in andere sporten als hockey of voetballen, waar je al op jongere leeftijd mee kunt beginnen. Als je sport erg leuk vindt maar ontdekt hebt dat je het in deze sporten niet zo heel ver zal schoppen, denk dan eens aan roeien!

Goede schoolprestaties hoeven overigens zeker niet te lijden onder intensief roeien. Onze coaches letten ook op de voortgang op school en maken waar nodig ruimte in de trainingen om aan schoolverplichtingen te voldoen.

Als je begint met roeien doorloop je eerst de basisinstructie, zoals elders op deze site beschreven is. Na een tijdje bekijken we dan samen of wedstrijdroeien geschikt voor je zou zijn. Lijkt wedstrijdroeien je wat al te heftig dan kun je op het Spaarne ook op een wat rustiger niveau met leeftijdsgenoten gaan roeien en aan allerlei evenementen deelnemen. Kiezen we samen voor wedstrijdroeien dan wordt je, afhankelijk van je leeftijd en mogelijkheden, opgenomen in een van de wedstrijdteams voor jongens of meisjes. Elk wedstrijdteam heeft een aantal coaches die je verder zullen begeleiden.

Nationale wedstrijden zijn er voor roeiers en roeisters vanaf 15 jaar. Een enkele 14-jarige zal al zover ontwikkeld zijn dat hij of zij hieraan deel kan nemen, maar meestal zul je zelf ook 15 worden in het jaar dat je voor het eerst aan deze wedstrijden deelneemt. Deze wedstrijden worden georganiseerd in de periode maart-juli. De voorbereiding start in september van het jaar daarvoor. De 'ideale' carrière als jeugdwedstrijdroeier begint nog een jaar eerder, zodat je de roeitechniek al redelijk beheerst als je in een wedstrijdteam instroomt.

Dus ideaal is beginnen met roeien in het jaar waarin je 13 wordt (11 of 12 mag natuurlijk ook) en in september van het jaar daarna mee gaan doen met de wedstrijdgroep. Dit geeft je een voldoende lange aanloop om uiteindelijk als 17- of 18-jarige op het hoogste niveau te kunnen wedijveren. Het junioren EK en WK is er voor roeiers en roeisters in de leeftijd tot en met 18 jaar.

De begeleiding in de wedstrijdteams is intensief en individueel. De coaches proberen alle roeiers en roeisters optimaal te ontwikkelen en iedereen krijgt kansen om te presteren. Je zult in verschillende boottypes trainen en wedstrijden varen, variërend van skiff (eenmansboot, moeilijk maar erg goed voor je techniek) tot de acht met stuurman.

Lukt het nu, om wat voor reden dan ook, niet in het wedstrijdteam, dan kun je altijd weer overstappen naar de andere jeugdteams op het Spaarne om de roeisport op een andere manier te beoefenen. Je coach zal je daarbij helpen.

Indoor
In het winterseizoen, van oktober tot en met half maart, wordt er indoor training georganiseerd. Onder leiding van ervaren trainers krijg je een conditie- en krachttraining waarbij de nadruk wordt gelegd op roei specifieke oefeningen. Rug -en buikspier oefeningen staan hierbij hoog op de agenda. Voor de jeugd is de indoor verplicht. Alleen met een goede reden kan hiervan vrijstelling verkregen worden. Neem in dat geval contact op met de coördinator. Voor de training wordt een bijdrage gevraagd, de hoogte daarvan staat op de contributiepagina.

Outdoor
Om je conditie te verbeteren is er ook hardlopen met andere jeugdleden. Het Spaarne organiseert tijdens de wintermaanden iedere vrijdagavond van 17:30 tot 19:00 uur een jeugd-outdoor-training. Daarna hebben wij met elkaar een gezamenlijke maaltijd tot maximaal 19:30 uur. Onder begeleiding wordt in de directe omgeving van de loods getraind op algemene conditie, coördinatie, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Er zullen minimaal twee begeleiders meelopen. Op de vereniging krijg je een hardloophesje zodat je goed zichtbaar bent. Sportschoenen waarop je goed kunt hardlopen en je roeikleding zijn voldoende. Je hebt geen hardloop ervaring nodig, die krijg je vanzelf wel! Voor vragen kun je bij je coach terecht.

Krachttraining
Voor de wedstrijdgroep wordt een aparte indoortraining georganiseerd die meer specifiek gericht is op de ontwikkeling van spierkracht en -vermogen. Deze krachttraining vindt plaats in een speciale ruimte bij Olympia. Locatie, groepsindeling en trainingsmomenten worden per seizoen vastgesteld door de krachttrainers en aan de roeiers bekend gemaakt. Eerstejaars wedstrijdroeiers kunnen in overleg met hun coach ook de algemene indoortraining voor de A of B-jeugd volgen op donderdagavond.

Instagram