headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Aangepast Roeien

aangepast roeienRoeien
Roeien is een teamsport bij uitstek. Door de instructie en deelname aan activiteiten, zoals toertochten, kun je grenzen verleggen, nieuwe vrienden maken, conditie verbeteren en angsten overwinnen.

Voor wie
Een groep Spaarne-vrijwilligers geeft wekelijks instructie aan mensen, jong en minder jong (momenteel tussen de 12 en 50 jaar) die graag willen roeien, maar daarbij meer aanpassing en steun nodig hebben dan de gemiddelde roeier.

Doel
Door middel van een speciaal instructieprogramma, leer je in een aangepast tempo roeien. Gaandeweg doe je roeiproeven en stuurproeven (diploma'€™s). Uiteindelijk ga je dan roeien in een boot met bijvoorbeeld vier roeiers en een stuurman, deelnemen aan tochtjes en eventuele (aangepaste) wedstrijden.


Criteria
Je moet aan een aantal eisen voldoen:

 • kunnen zwemmen (a-diploma) of kunnen drijven met kleren aan
 • de instructie goed kunnen begrijpen
 • minimaal 12 jaar oud zijn
 • voldoende kracht en mobiliteit bezitten om een roeibeweging te kunnen maken

Aanpassingen
Als je een beperking hebt, waardoor je niet kunt roeien met materiaal dat normaal gesproken in een boot zit, kunnen aanpassingen aangemeten worden (bijvoorbeeld een rugleuning aan een bankje). Vaak doet een simpele aanpassing aan de boot al wonderen.

Roeiproeven
Voor zover de mogelijkheden reiken doen de roeiers de gebruikelijke roeiproeven. Een aantal van hen heeft zelfs de proef gehaald om in een skiff te mogen roeien en helpt inmiddels als '€˜roeimaat' mee.

Tochten
Eens per jaar worden alle roeiers door de KNRB uitgenodigd om aan de Nationale Roeidag deel te nemen. Verder is er de mogelijkheid om aan Spaarnetochten en de '€˜eigen'€™ jaarlijkse dagtocht deel te nemen.

Procedure
Er wordt begonnen met 10 proeflessen (indien genoeg plaats in de groep). Na de proeflessen volgt een evaluatie van de instructeurs of je voldoende potentie hebt om te leren roeien. Ook kun je zelf bekijken of je het roeien een leuke sport vindt om mee door te gaan. Na 3 maanden en na 6 maanden vindt weer een evaluatie plaats om de vorderingen en voortgang te bespreken.

Kosten
Aangepast Roeien bij Het Spaarne kent de mogelijkheid eerst een paar keer mee te roeien om te kijken of het iets voor je is. Voor een kennismakingsbedrag kun je dan gedurende 2 maanden kijken of je lid wilt worden. Na 2 maanden word je automatisch gewoon lid, tenzij je vóór die tijd bij de ledenadministratie aangeeft niet te willen doorgaan met roeien. Meer informatie over lid worden bij Het Spaarne vind je hier. Neem de stap. Meld je aan of maak een afspraak met Rob Kool of Gonneke van der Vijver, voorzitters CAR:


Aanmelden
Wil je je als roeier of €˜roeimaat€™ aanmelden, maar vooraf meer weten? Je bent van harte welkom om te kijken als wij bezig zijn:

 • Vrijdag 15.45-16.45 uur
 • Zaterdag 11.00-13.00 uur


Ons adres is Marisplein 5 in Heemstede.

Wellicht weet je iemand in je familie-, kennissenkring of werkomgeving die voor het Aangepast Roeien in aanmerking komt. In dat geval kun je contact opnemen met de Commissie Aangepast Roeien (CAR). Dat kan via het emailadres

De commissie bestaat uit:

 • Gonneke van der Vijver & Rob Kool - voorzitters
 • Niels de Vos
 • Herman Steensma
 • Femke Schukking
 • Hanneke Piek
 • Marthe de Wit
 • Menno Wassenaar

 

Meer informatie?

Wil je meer weten, neem dan even contact met ons op. Dat kan per email via

 

Instagram