headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Proeven

Waarom zijn er proeven? Roeiproeven stimuleren je om je roeitechniek te verbeteren en daarmee het roeiplezier van jezelf en dat van je ploeggenoten te verhogen.

Het proevensysteem is er verder ter bescherming van de roeier zelf en van het materiaal. Een verkeerde roeihouding (bv. hoge polsen, verkrampte schouders) kan lichamelijke klachten geven. Bovendien is een eenmaal fout aangeleerde beweging moeilijker af te leren naarmate die langer voortduurt. Daarnaast is het materiaal zeer kwetsbaar en heeft te lijden onder verkeerd gebruik, zoals tegen het vlot aanvaren.

Verder speelt de veiligheid op het water een belangrijke rol: het Spaarne is een op sommige plaatsen onoverzichtelijk vaarwater met zo nu en dan veel scheepvaartverkeer, waardoor het nodig is goed en snel te kunnen manoeuvreren. De roei- en stuurproevencommissies, bestaande uit op dit gebied deskundige leden, betrekken deze facetten bij de beoordeling van je roei- en stuurvaardigheid.

Neem de eisen (zie jeugd en volwassenen) van te voren goed met je instructeur door. Veel mensen zijn enigszins gespannen tijdens het doen van een proef en presteren niet optimaal. De leden van de proevencommissie weten dat, maar proberen zo objectief mogelijk een oordeel te vormen. Mocht je een keertje zakken, luister dan goed naar de argumentatie, bij voorkeur in aanwezigheid van je instructeur.

Voor alle proeven geldt, dat bij het afnemen zal worden gelet op:

  1. een juiste boot- en riembehandeling, zowel bij het naar buiten/binnen brengen van de boot, als bij het in- en uitstappen, wegvaren en aankomen
  2. een juiste uitvoering van de door de stuurman gegeven commando's
  3. de oplettendheid en koersbepaling, wanneer het betreft het roeien in ongestuurde boten

In onderstaande tekening zijn alle proeven weergegeven, zowel voor jeugd als volwassenen.

proevenschema 

Instagram