headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Uitnodiging aan oud-toproeiers (45+) om mee te doen aan een onderzoek

Geschreven door Ingrid Wegman

Van de KNRB ontvingen we de vraag of onze oud-toproeiers mee willen doen aan een onderzoek naar een (te) grote aorta ascendes bij oud-topsporters. Je leest de uitnodiging hieronder.

Beste oud toproeier/roeister,  

We hopen dat dit bericht jou in goede gezondheid bereikt. Graag willen we je uitnodigen, als je hebt meegedaan aan een EK, WK, en/of OS om deel te nemen aan een onderzoek naar een (te) grote aorta ascendens bij oud-toproeiers/roeisters (45 jaar en ouder). De Amerikaanse cardioloog Churchill vond bij 31% van oud top-roeiers /sters een (te) grote aorta ascendens (dit onderzoek vind u hier).

Er is nog weinig bekend over de betekenis hiervan. Om meer te weten te komen over de effecten van een (te) grote ascendens bij oud-toproeiers/roeisters, organiseren we in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Roeibond en de sportcardiologie van het AMC (dr.H.Jørstad cs.) een onderzoek.

We hopen ook steun te krijgen van de Hartstichting en particulieren om dit onderzoek mogelijk te maken. (Als u als particulier wilt bijdragen aan dit onderzoek, wordt dat op prijs gesteld). Indien u wilt deelnemen ontvangt u een enquêteformulier; afhankelijk van de uitslag van deze enquête kunt u in aanmerking komen voor verder onderzoek. Het eerste onderdeel van dit onderzoek zal een echo van de aorta ascendens zijn.
Afhankelijk van de uitslag van die echo volgt eventueel verder onderzoek. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van een (te) grote ascendens bij oud-toproeiers/roeisters. En of we ons zorgen moeten maken en eventueel preventieve maatregelen moeten treffen. 

Indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan dit onderzoek, dan verzoeken we je vriendelijk een e-mail te sturen naar: met je gegevens en roeihistorie.

Omdat ons adressenbestand mogelijk niet volledig is, willen we je vragen om deze e-mail te delen met je collega top-roeier/sters, zodat zij ook op de hoogte kunnen zijn van dit onderzoek.
Namens het Roei Aorta Team,
Maarten Kloosterman & Piet Bon

Instagram