headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Vervanging wallekant

Op de najaar ALV is besloten de damwand bij onze vereniging te vernieuwen. Deze wand is al 100 jaar oud en er ontstaan steeds weer nieuwe ‘Sink Holes’ achter de betonnen rand, leidend tot gevaarlijke situaties. Alles verloopt qua planning, financiën en beoogd resultaat conform plan en hier praten we je bij over de resultaten en alles wat staat te gebeuren.

Het werk is opgedeeld in 5 delen, scope 1 tot en met 5:

 1. Het platje voor de bestuurskamer
 2. De damwand van het platje tot aan de vlaggenmast
 3. De damwand van vlaggenmast tot aan de buren
 4. Het terrein ten noorden van de loods
 5. Het terrein ten westen van de loods

 

Welke resultaten zijn er bereikt…

UO 240321 1080

Na de ALV in november 2023 is er een aannemer geselecteerd: MRS waterbouw. Met MRS is – op basis van het uitgebreide archiefonderzoeken het ontwerp van de damwand (scope 1, 2 en 3) verder uitgewerkt en vastgesteld. De nieuwe stalen damwand krijgt een afwerking met beton, die heel lang mee kan en ook de kwaliteit van het staal is berekend op die lange termijn. 

Om alles binnen budget te krijgen was het nog flink puzzelen, het ontwerp bepaalt tenslotte ook de prijs. En met de begroting blijven we binnen het kaderstellende budget dat de ALV in november 2023 toegekend heeft.

De vergunning is aangevraagd bij de gemeente en afgelopen week is deze vergunning binnengekomen.

 

De planning

De uitvoering van de werkzaamheden scope 1 tot en met 3 staat gepland van maandag 17 juni tot en met 19 juli deze zomer (weken 25 tot en met 29 ). In de week voorafgaand aan 17 juni zal er een “omhuizing” van de boten plaats vinden om de damwand beschikbaar te maken voor de werkzaamheden van de aannemer (er wordt rekening gehouden met de NAR op 15 juni). Het “terughuizen” zal in de week na 19 juli plaats vinden.

 

Doorroeien tijdens werkzaamheden Damwand!

Tijdens de werkzaamheden aan de damwand kunnen we gewoon doorroeien. Onder leiding van Marco Blauwhof en Geertje van Zwol is een plan uitgewerkt hoe we dat gaan doen.

doorroeien

Plan verplaatsen vlot naar Tooropkade

Van 17 juni tot en met 19 juli gaat het naar buiten brengen van de boten en het instappen en aankomen iets anders. Het vlot verslepen we naar de Tooropkade (zeg maar de Spaarne Lente Race locatie) en is via de weg bereikbaar. Een skiff breng je via het Socom magazijn over de weg naar buiten. Veel glad materieel ligt dan buiten ten Noorden en ten Westen van de loods op stellingen.

Het C-materiaal wordt overgeroeid naar de Mooie Nel, zodat leden daar weer kunnen genieten van de mooie zomerweken.

Onze ‘asfalt vlakte’ is in deze periode in gebruik door de aannemer en vanwege de veiligheid zullen de deuren naar het vlot gesloten blijven.

 

Extra activiteiten: De Damwand kalender

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden worden er extra (roei)activiteiten georganiseerd. Speciaal hiervoor is de ‘Damwand kalender’ in het leven geroepen. Denk aan een puzzeltocht over het water, een pub quiz, uitleg over de werkzaamheden vanaf het terras.  Hou de website in de gaten!

En het woensdagavond eten gaat uiteraard gewoon door!

PS: Ook jij kunt natuurlijk een activiteit verzinnen, organiseren en op de damwand kalander laten plaatsen, laat het Marco en Geertje weten!

 

Planning scope 4 en 5: het terrein ten noorden en westen van de loods

Een aantal werkzaamheden wordt buiten bovengenoemde periode uitgevoerd. Zij staan het roeien vanaf het vlot niet in de weg. 

Met de tuinmannen (Abe ten Have, Tames Kokke en Walter Hesselmans) is gesproken over de wijze waarop het terrein ten noorden en ten westen van de loods ingericht zou kunnen worden. Deze ideeën worden nu uitgewerkt in een kaartje op basis waarvan we met MRS weer in de slag gaan voor een financiële vertaling en inpassing in het budget. 

Er zal ook werk in 2025 uitgevoerd worden: een strook van het asfalt wat tegen de huidige betonnen rand aanligt (daar waar de sink holes zitten) zal worden weggehaald om de nieuwe wand te kunnen plaatsen. In eerste instantie zal die strook provisorisch met klinkertjes gedicht worden. Dit wordt gedaan om nazettingen van de grond langs de nieuwe damwand plaats te laten vinden. Zou het asfalt direct terug aangebracht worden dan lopen we het risico dat het asfalt mee gaat zakken. Medio 2025 zullen alle nazettingen plaats hebben gevonden en zal het definitieve asfalt aangebracht worden.

 

Zelfwerkzaamheid

Ja, ook nu willen we samen dit project tot een goed einde brengen! Dus dit stukje is ook een oproep aan jullie om te helpen. Wat moet er zoal gebeuren?

Hierbij een niet uitputtende lijst met achter ieder punt een naam tot wie je je kunt richten als je kunt bijdragen:

 • Strijken Vlaggenmast in de week van 10 juni: melden bij IJsbrand van der Bent
 • Omhuizen boten in de week van 10 juni: melden bij Marco Blauwhof en/of Geertje van Zwol
 • Terughuizen boten in de week van 22 juli: melden bij Marco Blauwhof en/of Geertje van Zwol
 • Bekleden damwand bij Platje met hout in de week van 22 juli: melden bij IJsbrand van der Bent
 • Aanpassen vlot voor platje in de week van 22 juli: melden bij IJsbrand van der Bent
 • Organisatie damwand puzzeltocht (in de periode 17 juni – 19 juli: melden bij Geertje van Zwol
 • Organisatie Damwand doop op 27 juli: melden bij IJsbrand van der Bent
 • Organisatie ‘Eerste plank’ in de week van 1 juli: melden bij IJsbrand van der Bent

Projectgroep Damwand

IJsbrand van der Bent

Martijn van Oort

Ingrid Wegman

M:

Werkgroep ‘Doorroeien’

Marco Blauwhof

Geertje van Zwol

Plan verplaatsen vlot naar Tooropkade

Instagram