headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Spaarne wint Nederlands clubkampioenschap Zeilend Scheehout en Zeilwherry

Geschreven door Edith Schopman-Schuurmans

Mede gepromoot door ‘Het Zeilend Scheehout’ (HZS) is op zaterdag 9 september 2023 voor het eerst het Nederlands Clubkampioenschap Zeilend Scheehout en Zeilwherry bij Gouda, op de Reeuwijkse Plassen, gevaren. Die datum is gekozen vanwege de Nationale Monumentendag én vanwege de zeilwherry van De Goudse, ‘Neno’, die dit jaar de respectabele leeftijd van 100 jaar heeft bereikt.  Aan de deelnemers is daarom gevraagd om zich zoveel mogelijk in een 1923-stijl te kleden.

Deze uitnodiging van De Goudse is een uitdaging die 3 zeilwherry-enthousiastelingen van Het Spaarne niet kunnen laten lopen.  Vooraf is daarom ‘onze’ Dorus Rijkers (DR) van stal gehaald om te oefenen en tussendoor is gezocht naar geschikte kleding in de kleuren van Het Spaarne.

En dan de dag zelf.
De 9de is het bloedje-heet, de zon schijnt volop en er staat ’s morgens geen tot weinig wind, pffff. De organisatie van De Goudse laat echter zien dat je met een flexibele aanpassing van een programma ook prima uit de voeten kunt. Na de palaver in de ochtend is daarom gestart met ringsteken.
Uh? Ja, op een steiger staan 3 stoelen op een afstand van ongeveer 10 meter van elkaar. Aan iedere stoel is een hengel bevestigd waaraan, aan een knijper, een ring hangt. Iedere deelnemer word geklokt vanaf een uitgezette boei en moet dan zo snel mogelijk met een rieten stok de 3 ringen zien te steken. Terwijl Jeroen en Edith de adem inhouden klaart Edoardo dat klusje met verve.
En, hoe bestaat het, ’s middags is er ineens een zuchtje wind, met de nadruk op een zuchtje! Er zijn 3 rakken uitgezet: het eerste moet geroeid worden en de laatste 2 gezeild. Jeroen en Edoardo zijn de klos met roeien en dat is, zeker voor de laatste die nog geen volleerde roeier is, een behoorlijke zweetklus. Maar bij Edith, die vrolijk alleen stuurt, groeit het respect voor deze twee krachtpatsers die het voor elkaar krijgen bijna iedere keer als eerste bij de keerboei aan te komen.
Wel eens wedstrijden gezeild met weinig wind? Wel, dat is een kunst op zich waarvan wij veel kunnen opsteken van Jeroen die als een volleerde tacticus voor in de boot dusdanige aanwijzingen geeft dat wij alle wedstrijden bij de eerste 3 zitten. Na de wedstrijden is het tijd om óf te water te gaan, Jeroen, óf met iets fris op het terras na te praten.
Jeroen blijft lang weg.

De prijsuitreiking.
Waar blijft Jeroen nu? Na mooie speeches van de voorzitter van De Goudse en leden van de organisatie van deze dag, deze sprekers zien kans de spanning behoorlijk op te voeren… volgt de uitslag.
Als nummer 3 is geëindigd de zeilwherry met Freek de Jong van Het Spaarne als opstapper bij Joost en Aleid, leden van HZS.
Nummer 2 is geworden de zeilwherry van Marcel Linssen, eveneens van HZS.
Nummer 1 is de Dorus Rijkers van Het Spaarne!!! Wij zijn met stomheid geslagen….maar waar blijft Jeroen nu? Want de winnaars moeten met de wisselprijs op de foto! Gelukkig daar is Jeroen, op het nippertje.
N.B. In de beoordeling wegen de volgende punten mee: De outfit van de deelnemers, de staat van de zeilwherry, het ringsteken en het werryzeilen.

De wisselprijs is een apart ontworpen voorstelling van een zeilwherry, geschilderd op een bord waaronder, op een nog te maken plaatje de naam van de winnaar komt te staan. Wij krijgen als aandenken een foto waar de voorzitter van De Goudse met de wisselprijs en wij op staan. De Voorzitter, Ineke Verkaaik – Hogervorst, komt persoonlijk de foto bij Het Spaarne overhandigen.

Het volgende, reeds aangekondigde, Nederlandse clubkampioenschap Zeilend Scheehout en Zeilwherry is op 7 september 2024.
Wil je een uitdaging aangaan en heb je het roeien én zeilen onder de knie, meld je dan aan voor de zeilwherryinstructie!!! 

Jeroen Hoogeveen, Edoardo Mugge, Edith Schopman-Schuurmans

Scheehout 104 1080

 IMG 7960 1080

 20230909 101519 1080

 

 

 

 

Instagram