headerfotoloods.jpg
20210924_193329Laser400
20140530_200219.jpg
124545-IMG_1028 - kopie.jpg
154236-4O5A6535-Pano-MvO-1920.jpeg
MerijnSoeters-lr-online-2417-pano.jpeg
previous arrow
next arrow

Wherryzeilen: einde van een tijdperk, en een nieuw begin

Geschreven door Edoardo Mugge

Zoals velen van jullie wellicht weten is het Spaarne sinds jaren in het bezit van een originele Scheehouten Zeilwherry, dit type boot is ontworpen in Engeland alwaar hij bekend is onder de naam Thames skiff. Van dit boottype zijn er in Nederland nog ongeveer 100 aanwezig in zeer uiteenlopende staten van onderhoud.

De Dorus Rijkers is gebouwd in 1905, heeft de officiële status van varend monument en is een 10 m^2 uitvoering, een zeer snelle bovendien, met de Dorus zijn met wisselende bemanning reeds talloze wedstrijden gewonnen.

Vanaf 16 januari is het stokje van het zorgen voor Dorus en mensen daarvoor enthousiast maken voor, overgenomen door het volgende viertal; Edoardo Mugge, Idzke Hoogeveen, Mark Thorborg & Arend Jan van Welsenes. Dit viertal heeft besloten om nog meer mensen in aanraking te brengen met de schone kunsten van het Wherry zeilen en zijn hiervoor op zoek naar mensen met de nodige zeil en roei ervaring die met gepaste zorgzaamheid willen genieten van de Dorus en dit ook willen laten zien aan anderen zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Hiervoor zijn reeds de volgende dingen bedacht:

Zeilwherry sportsplanner:

De Zeilwherry sportsplanner is nieuw leven ingeblazen en alle komende evenementen staan hierin vermeld zodat iedereen zich eenvoudig kan opgeven voor deelname. Sta je nog niet in de sportsplanner en wil je hiervan deel uitmaken meld je dan aan bij

Vrij zeilen avond:

Iedere maandagavond van 18:45 tot 21:45 gaat er (bij geschikte weersomstandigheden) gezeild worden met de Dorus en kan er dus meegezeild worden, wil je meezeilen geef je dan op via de sportsplanner.

Wherry Whatsapp groep:

Er is een whatsapp groep aangemaakt met de laatste nieuwtjes omtrent het wherry zeilen, wil je hieraan deelnemen meld je dan aan bij

Wedstrijden:

Het Spaarne is afgelopen jaar Nederlands kampioen geworden in Gouda en dit is uiteraard een titel die verdedigd moet worden, ook aan de jaarlijkse wedstrijd op de Spiegelplas wordt deelgenomen.

Toertochten roeien:

De Dorus is uiteraard ook een fantastische roeiboot, en voor wie eens wil roeien zonder rare moderniteiten als dollen en rolbankjes en eens wil ontdekken wat een scheehout is, gaan we aan een aantal toertochten meedoen, heb je interesse stuur dan een mailtje naar of geef je op via de sportsplanner als je daar al deel van uitmaakt.

Komende evenementen:

  • 9 Mei Wherrywedstrijden Spiegelplas Nederhorst ten Berg.
  • 29 Juni Zeilinstructiedag in samenwerking met Het Zeilend Scheehout aan de mooie Nel.
  • 7 September NK Zeilwherry bij R&ZV de Goudse Reeuwijkse plassen.

09 20210918 121140 4O5A7247 MvO

Instagram